Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Borgmästaren i Nice anser att inflödet av människor till rivieran är en bidragande orsak till problem inom intensivvården. Foto: TT

Hårda nedstängningar längs franska rivieran

Uppdaterad
Publicerad

Kom inte hit! 

Det är uppmaningen från borgmästaren i Nice, när stora delar franska rivieran inför drastiska åtgärder för att försöka hejda coronavirusets framfart.  

Är turismen ett hot mot folkhälsan? Ja, det hävdade Christian Estrosi, Nices borgmästare igår. Han är folkvald i en stad med högst andel covid-smittade i Frankrike: Tre gånger högre än riksgenomsnittet.

– Vi ser fram emot att ta emot turister här i sommar, när vi vunnit den här kampen. Men just nu kommer det en tid då vi måste säga: Inte just nu, sa Estrosi.

Nice borgmästare tillade att inflödet av människor till rivieran är en bidragande orsak till problem inom intensivvården i Nice:

– Vi hade för många flighter hit mellan jul och nyår. Det var 20 plan som landade här den 20 december och vi gick från 20 till 120 flighter om dagen från de engelsktalande länderna, Skandinavien, Arabemiraten och Ryssland. Det skulle vi inte ha accepterat.

Flygplatstester 

I dag blev Estrosi bönhörd av den franska regeringen som införde särskilda åtgärder mot Covid längs med stora delar av den franska rivieran, från Menton i öster till Théoule-sur-mer väster om Cannes. 

Det blir obligatoriskt med ansiktsmask överallt, utegångsförbud gäller hela helgen från klockan 18 fredag till 06 måndag morgon, med undantag för en timmes idrottande, promenader och handling av mat. Övriga måste ha med sig ett tillstånd för att gå ut. Större köpcentra stängs ner men har rätt att sälja online. Utegångsförbudet gäller över åtminstone de kommande två helgerna.

Alkoholförtäring på offentliga platser förbjuds och flygplanspassagerare kan behöva covid-testas vid ankomst till rivierans flygplatser. 

Det är första gången man inför tidsbegränsade regionala nedstängningar i Frankrike. Åtgärderna som berör rivieran träder i kraft omgående och gäller i första hand i två veckor.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer