Det var stor uppmärksamhet för rättegången i Dresden mot Freital-gruppen. Foto: AFP/TT

Tyska aktivister bildade terrorgrupp – döms till fängelse

Publicerad

Det blev stränga straff mot en grupp av tyska främlingsfientliga aktivister som kallas Freital-gruppen. De döms nu för att ha bildat en terrororganisation och för mordförsök. De åtalade har med hemmagjorda bomber och bränder attackerat asylboenden och vänsterpolitiker i den tyska delstaten Sachsen.

De åtta åtalade i Freital-gruppen döms till stränga straff efter en rättegång som pågått i ett års tid. Gruppen består av sju män och en kvinna mellan 20 och 40 år som utfört ett flertal attentat mot flyktingförläggningar. De åtalades även för att ha sprängt en bil som tillhörde en politiker från vänsterpartiet Die Linke. De döms nu till mellan fyra och tio års fängelse.

Vanliga jobb

Gruppens medlemmar har haft yrken som kock, bussförare och vårdare på ålderdomshem. Efter jobbet har de genomfört rader av bränder och attentat mot asylboenden för att skapa rädsla och skrämma bort flyktingarna från den lilla orten Freital i Sachsen. Två människor har skadats vid attackerna.

Enligt åklagaren Jörn Hauschild har Freital-gruppens dåd betraktats som busstreck i medierna och av lokalbefolkningen.

– Så var inte fallet. Bevis från chattsamtal visar att gruppen är farlig för Tysklands säkerhet, sa åklagare Hauschild i en kommentar till domen.

Terrorgrupp eller inte

Rätten har tagit ställning till om gruppen skulle betecknas som en terrorgrupp eller inte. Försvaret har hävdat att de inte hade en egen struktur eller organisation och yrkade på mildare straff.

Under förhandlingarnas gång har man kunnat fastställa att de åtalade haft kopplingar till andra högerextrema grupper som också står inför rätta.

Det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland blev största parti i delstaten Sachsen efter valet i september 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.