Foto: Scanpix

Spanska regeringen lägger fram krispaket

Uppdaterad
Publicerad

Fler människor är arbetslösa i Spanien än någonsin tidigare. Hur regeringen skall rädda upp situationen är oklart, rapporterar SVT:s korrespondent.

– Det talas om att höja pensionsåldern till 67 år, men det ligger flera år fram i tiden. Det krävs mer akuta åtgärder, säger Christian Catomeris till SVT:s Gomorron Sverige.

Med Europas största statsskuld och en arbetslöshet på 27% befinner sig den spanska högerregeringen i ett skarpt läge när man nu ska presentera ett krispaket.

Krisen i Spanien

Oppositionen kräver att regeringen byter politik, fackförbunden vill se en arbetspakt för jobben.

– Det är ett hårt tryck på regeringen idag, säger Christian Catomeris.

Befolkningen i kris

Stämningen på plats är låg. Gårdagens siffror har bekräftat ett problem som växt stadig under de senaste åren och många är oroliga över läget.

I två miljoner spanska hushåll saknar en eller fler personer jobb. Människor försöker hjälpa varandra inom familjen men ett av de största problemet har varit att många förlorat sina bostäder och inte kunnat ta lån av bankerna.

– Det är svårt att veta hur spanjorerna kommer att klara det här, säger Christian Catomeris.

Inga skattehöjningar

Enligt Christian Catomeris är det oklart vad som kommer att läggas fram under dagen. Premiärminister Mariano Rajoy har sagt att några skattehöjningar inte är aktuella – istället vill regeringen satsa på att stimulera företagandet och därmed även jobben.

Regeringen hoppas att reformpaketet ska blidka EU och ge Spanien ytterligare ett eller två år på sig att få ner budgetunderskottet till under 3 procent av BNP.

Rajoy, som under sitt första år vid makten var en stark förespråkare för åtstramningar, har sedan februari försökt att finna en medelväg mellan att spara och satsa sig ur krisen.

Krispaketet presenteras under en presskonferens klockan 13.45 i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Spanien

Mer i ämnet