Brasiliens president Michel Temer Foto: AP/TT

Härvan kring Temer växer

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna mot Brasiliens president Michel Temer om att hans kampanj finansierats olagligt tas på tisdagen upp i rätten. Domstolen kan besluta att de påstått korrupta kampanjpengarna gör valet 2014 – då Temer valdes till vicepresident – ogiltigt.

På kort tid har härvan kring Temer fördjupats ytterligare. På lördagen greps den nära medarbetaren Rocha Loures som i en polisvideo ses ta emot en väska med motsvarande 1,3 miljoner kronor kontant.

På tisdagen greps den tidigare turistministern Henrique Eduardo Alves, som misstänks ha tagit emot mutor i samband med byggandet av en fotbollsarena.

Domstolsbeslut dröjer

Domstolens beslut väntas ta veckor, om inte månader, och kommer sannolikt att överklagas av Temer om han anses skyldig. Det skulle i sådana fall försena processen ytterligare.

Partierna på vänsterkanten vill se nyval och att en ny president tillsätts direkt, istället för att invänta valet i slutet på 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.