Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet: Här räddas ”Caramelo” från översvämningarna. Foto: Reuters/AP

Hästen ”Caramelo” räddad efter flera dagar på hustak

Publicerad

En häst som blev strandsatt på ett hustak mitt under södra Brasiliens omfattande översvämningar i veckan har nu räddats.

”Caramelo” som han kallas på sociala medier, har blivit något av en nationell sensation.

Det var när en brasiliansk tv-kanal filmade det översvämmade området med helikopter, som hästen syntes stå strandsatt på ett tak i staden Canoas. Situationen uppmärksammades på sociala medier och 24 timmar efter upptäckten inleddes en räddningsaktion – efter påtryckningar från människor runt om i landet.

Hästen som fått smeknamnet ”Caramelo” hade balanserat på två smala remsor av eternit i flera dagar. Men ett team av räddningsarbetare och veterinärer lyckades få ner honom i behåll.

– Vi hittade djuret i ett försvagat tillstånd, sa brandmannen och räddningsledaren Tiago Franco, ett uttalande.

Känd på sociala medier

Räddningen livesändes via helikoptrar och bland annat den brasilianska Youtube-stjärnan Felipe Neto skickade ut uppdateringar till sina nästan 17 miljoner följare på X. Efter den lyckade insatsen erbjöd kändisen att adoptera Caramelo.

”Caramelo, Brasilien älskar dig!!! Herregud vilken lycka”, skrev han i ett inlägg.

Se räddningen av Caramelo i klippet ovan.

Över 100 döda i översvämningarna

Kraftiga regn och översvämningar i den brasilianska delstaten Rio Grande do Sul har dödat minst 107 människor den senaste veckan. Ytterligare 136 rapporteras saknade och mer än 230 000 har behövt fly sina hem, enligt statliga myndigheter. Det finns ingen officiell siffra för antalet djur som har dött eller saknas, men lokala medier har uppskattat att antalet är i tusental.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.