Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt medborgarrättsorganisationen ADL har antalet attacker mot judar i USA ökat kraftigt under Trump. På bilden plakat med texten ”ord har betydelse” bland blommor utanför synagogan Tree of Life i Pittsburgh. Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

Kraftig ökning av hatbrott i USA sedan Trump blev politiker

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hatbrott mot muslimer i USA ökar kraftigt när Donald Trump sprider antimuslimska budskap på twitter. Det visar en studie av Trumps Twitterflöde från brittiska Warwick-universitetet. Även attacker mot judar har ökat kraftigt under Trumps presidentskap.

Robert Bowers sista meddelande på den sociala plattformen GAB före terrorattacken i Pittsburg var dramatiskt:

”HIAS tar hit inkräktare som dödar vårt folk. Jag kan inte bara se på hur vårt folk slaktas. Skärp er. Jag går in.”

Sedan åkte den 46-årige långtradarchauffören till synagogan Tree of Life och sköt ihjäl elva judar som firade sabbat. HIAS är en judisk hjälporganisation för migranter. I sitt sista meddelande syftar Bowers på den grupp av migranter från Centralamerika som nu är på väg mot USA. Och berättelsen om hur judar hjälper och uppmuntrar invandringen till USA är central för högerextrema grupper i USA.

Anklagelser mot Soros

I mars spreds på sociala medier uppgiften att den judiske affärsmannen George Soros uppmuntrar invandringen. En Twittertråd som påstod att Soros finansierade migrantströmmen från Centralamerika blev viral. Den 88-årige judiske miljardären George Soros överlevde Förintelsen och är i dag en stor bidragsgivare till medier och grupper som står för liberal demokrati och pluralism. Men det finns inget stöd för att han ekonomiskt skulle stödja migrationen till USA.

Under de senaste månaderna har republikanska kongressledamöter spridit det grundlösa påståendet om Soros på sina Twitterkonton. Och i onsdags gjorde Donald Trump själv samma koppling i en intervju i tv-kanalen Fox News.

Trump har tidigare pekat ut Soros som en anonym finansiär av kampanjer riktade mot honom. Den 5 oktober skrev han på Twitter att de högljudda protesterna mot utnämningen av den mycket konservative Brett Kavanaugh som domare i Högsta domstolen finansierats av George Soros.

Tweeten plockades upp av den nynazistiska webbsidan Daily Stormer som skrev:

”Det är omöjligt att förneka att subversiva anti-amerikanska judar var den främsta kraften i en lömsk plan på att förstöra Kavanaugh”.

Och under ett tal i Montana den 19 oktober sa presidenten att Trumpfientliga demonstranter var betalda av Soros. I slutfasen av Trumps valkampanj 2016 attackerades också George Soros för att prioritera ”speciella globala” intressen framför USA:s. Och i annonser har Trump kopplat ihop korruptionsanklagelser mot Hillary Clinton med den judiska Davidsstjärnan.

Trumps retorik kritiseras efter att flera hatbrott skakat USA. Foto: Reuters

Attacker mot judar har ökat

Enligt medborgarrättsorganisationen ADL har antalet attacker mot judar i USA ökat kraftigt under Trump, från 1 267 attacker 2016, till 1 986 attacker under 2017. Även antalet hatbrott mot muslimer har ökat kraftigt under Trump. I sina tweets säger Trump att muslimer hatar USA, att syriska flyktingar är hemliga IS-krigare, att moskéer bör stängas och att ett dataregister över alla muslimer i USA bör upprättas.

Enligt en studie av brittiska Warwick-universitetet finns ett tydligt samband mellan Trumps antimuslimska tweets och en ökning av polisanmälda hatbrott mot muslimer som anmälts till den federala amerikanska polisen FBI. Hans tweets om att amerikanska muslimer öppet firade terrordåden mot World Trade Center 2001 och krav på ett stopp för invandring av muslimer i slutet av 2015 sammanfaller med en kraftig ökning av polisanmälda hatbrott mot muslimer. Och under hela mätperioden, från vecka 26 2015 till sista veckan 2016 är sambanden mellan Trumps antimuslimska tweets och en ökning av hatbrott mot muslimer tydliga.

”Uppmuntrar hatet”

De antimuslimska budskapen och bilden av den judiske miljardären George Soros som hemlig konspiratör bekräftar den högerextrema/nynazistiska berättelsen om hur vita amerikaner hotas av muslimer, mexikaner, icke-vita och judar med rikedom och makt.

”Trump uppfann inte hatet men han uppmuntrar det”, säger David N Myers, professor i judisk historia vid University of California till tidningen The Guardian.

Men Susan Benesch, expert på hatretorik och professor på Harvard-universitetet, talar hellre om rädsla än om hat.

”Om du kan övertyga någon om att han är hotad och tvingas utföra våldsdåd i självförsvar, blir inte bara massakern acceptabel utan en nödvändighet”, säger hon till Washington Post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer