En person uppges ha gripits, skriver BBC. Bilden är en arkivbild. Foto: Mindaugas Kulbis/AP

Hbtq-aktivist mördad i Ryssland

Publicerad

Den ryska hbtq-aktivisten Jelena Grigorjeva har hittats brutalt mördad i Sankt Petersburg, rapporterar BBC. Enligt rysk polis ska hon ha hittats utomhus i närheten av sitt hem.

Jelena Grigorjeva arbetade för mänskliga rättigheter i Ryssland och och ska enligt vänner ha mottagit flera dödshot den senaste tiden, skriver BBC.

Enligt den ryska nyhetssajten Fontanka tror många av hennes bekanta att mordet är kopplat till hennes arbete för sexuella minoriteters rättigheter.

Protesterade mot annekteringen av Krim

Enligt Fontanka uppges en person ha gripits, skriver BBC, men polisen har inte kommenterat om de fått in anmälningar gällande hot och det är oklart om mordet är kopplat till hennes aktivism.

Grigorjeva var välkänd bland aktivister i Sankt Petersburg och förutom att arbeta för hbtq-rättigheter ska hon även ha protesterat mot Rysslands annektering av Krimhalvön och arbetat för bättre villkor för fångar i ryska fängelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.