Den lag som i delstaten Mississippi skulle ha gjort det möjligt att neka HBTQ-personer service i samband med vigsel och som skulle tvinga transpersoner att följa vissa klädkoder och regler för offentliga toaletter har stoppats av en federal domare. Foto: TT

HBTQ-diskriminerande lag stoppas

Publicerad

Den lag som i delstaten Mississippi skulle ha gjort det möjligt att neka HBTQ-personer service i samband med vigsel och som skulle tvinga transpersoner att följa vissa klädkoder och regler för offentliga toaletter har stoppats av en federal domare.

Lagen röstades igenom i våras och skulle ha trätt i kraft i dag, men den strider enligt domaren mot konstitutionen då den diskriminerar HBTQ-personer och ”andra som inte delar synen att ett äktenskap är mellan en man och en kvinna”.

”Hedrar inte religiös frihet”

Lagen skulle ha tillåtit människor att av religiösa skäl neka samkönade par allt från hjälp för att skaffa barn till att baka deras bröllopstårta.

Men lagen ”hedrar inte traditionen av religiös frihet och respekterar inte heller alla Mississippis medborgares lika värde” skrev domaren i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.