Polen är ett av sex EU-länder där varken samkönade äktenskap eller registerade partnerskap är tillåtna. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Hbtq-fientliga städer i Polen nekas EU-stöd

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen har beslutat att avslå bidragansökningar från sex polska städer som infört så kallade hbtq-fria zoner. Beslutet möter hård kritik från polskt håll.

De berörda städerna ligger främst i sydöstra delarna av landet och hade ansökt om att delta i ett bidragsberättigande program för europeiska vänorter på upp till 25 000 euro, rapporterar bland annat Euro News.

”EU:s värderingar och grundläggande rättigheter måste respekteras av medlemsstater och offentliga myndigheter”, skriver EU-kommissionären för jämställdhet Helena Dalli i samband beslutet på Twitter.

Polen: EU måste respektera oliktänkande

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro kallar avslagsbeskeden för diskriminering.

”Vi kommer inte tillåta att EU diskriminerar polska medborgare och lokala myndigheter. Unionen måste respektera jämlikheten bland alla sina invånare, som har rätt till sina egna fria åsikter och övertygelser”, skriver han på Facebook.

Totalt fick 127 europeiska städer, varav åtta polska, sina ansökningar beviljade.

Tillåter inte samkönade äktenskap

Varken samkönade äktenskap eller registrerade partnerskap är tillåtna i Polen. Den sittande presidenten Andrzej Duda, som står nära nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), lovade inför valet i juli att fortsätta driva samma linje och att inte låta samkönade par adoptera för att ”försvara barn från hbtq-ideologi”.

Regeringen har även planer på att dra sig ur Istanbulkonventionen mot kvinnovåld och har begärt en utredning för att se om konventionen strider mot Polens konstitution, rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.