Ledningen för Swedbank AS, bankens estniska filial, misstänks ha medverkat till penningtvätt. Foto: VALDA KALNINA/EPA/TT

Hela Swedbanks tidigare ledning i Estland misstänks för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten i Estland misstänker att ledningen för Swedbanks estniska filial har medverkat till att ha tvättat 100 miljoner euro under åren 2014-2016. De misstänkta brotten kopplas till en tidigare minister i den ryska regeringen, skriver Eesti Express.

Tidningen har varit i kontakt med flera personer ur bankens tidigare ledning som bekräftar att de kontaktats av brottsbekämpande myndigheter.

– Ja, jag har blivit kontaktad av polisen. Det är för tidigt att säga något mer för tillfället eftersom detaljerna ännu inte är kända, säger Priit Perens som var styrelseordförande i banken 2008-2015.

Totalt nio personer ur bankens högsta ledning misstänks nu för brott, enligt tidningen. Det gäller sju styrelseledamöter som var aktiva under tiden som den misstänkta penningtvätten ska ha pågått och ytterligare två höga bankchefer, skriver tidningen. Samtliga misstänkta förnekar brott.

Den misstänkta penningtvätten kopplas till Mikhail Abyzov, tidigare minister i den ryska regeringen.

Avslöjades 2019

Brottsmisstankar mot banken bekräftas av Swedbank Sverige.

”Swedbank AS har nu delgivits misstanke om penningtvätt. Det maximala bötesbeloppet för det misstänkta brottet är 16 miljoner euro”, skriver man i ett pressutskick.

Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank, säger till TT att det är banken som juridisk person, Swedbank AS, som delgivits misstankarna. Huruvida det finns anställda eller tidigare anställda som även är misstänkta vill inte Jerndal svara på.

SVT:s Uppdrag granskning kunde 2019 avslöja omfattande misstänkt penningtvätt inom Swedbank. Minst 40 miljarder kronor hade slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. En av personerna som förekom i avslöjandet var Mikhail Abyzov.

Avslöjanden ledde till att de flesta i ledningen och styrelsen fick gå. Finansinspektionen gav senare banken en rekordbot på 4 miljarder kronor. Bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen står nu misstänkt för bland annat svindleri och målet väntas gå upp i rätten under hösten.

Inte personlig nytta

Eesti Express skriver att målet mot Swedbanks ledning i Estland skiljer sig avsevärt från de misstankar som riktats mot Danske Banks estniska filial.

Medan kundansvariga i Danske Bank själva misstänks ha tjänat pengar på att låta opålitliga kunder tvätta pengar i banken ska Swedbanks ledning i Estland inte ha dragit personlig nytta av de transaktioner som ägt rum i banken, enligt tidningen.

Uppdrag gransknings reporter Joakim Dyfvermark, som arbetade med avslöjandet 2019 ser positivt på att estniska myndigheter nu går vidare i sin utredning.

– De summor vi såg att Swedbank slussat åt den ryske ministern Abyzov, och andra ryska makthavare, var svindlande – och att bankledningen inte skulle sett att det handlade om penningtvätt har jag väldigt svårt att tro. Men den frågan blir nu förhoppningsvis prövad i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.