I USA har konkurrensen fått snabbmatskedjorna att göra sitt bästa för att uppfylla kundernas specialbeställningar. Det har lett till att hundratals ”hemliga menyer” dykt upp i sociala medier. Vissa har blivit så etablerade att de fått egna namn. Sajten HacktheMenu.com listar ”hemliga” alternativ med extra köttlager, såser eller oanade kombinationer.
Hampus Knutsson, presschef på McDonalds i Sverige, säger att specialbeställningar är vardagsmat på kedjans restauranger.
– Att doppa pommes i glass är ju en klassiker, precis som att ha peppar i ketchupen. Sen finns det till exempel chili cheeseburger som jag vet att flera gillar, en cheesburgare med chili cheese tops.
Eget namn
Det närmaste en svensk beställning med eget namn som Hampus Knutsson kan komma på är Hamburgare Naturell, en hamburgare med bröd och kött och inget mer. På McDonalds twitterkonto finns också hashtaggen #HackDonalds där företaget och gäster lägger upp tips på hur man kan variera olika saker från menyn.
På Max finns produkter som börjat som specialönskemål från kunderna och som sedan tagit sig in på menyn, berättar Christoffer Bergfors som är vice vd och ansvarig för produktutvecklingen. Ett exempel är Bureburgaren med gurkmajonnäs och vanlig dressing.
– I Skellefteå fanns två killar från Bureå som brukade servera hamburgare på ett speciellt sätt till sina kompisar. När de inte var där kunde folk be om att få hamburgaren som de brukade göra den. Sedan spred det sig till Luleå och Piteå.
Bara i Norrland
Bureburgaren och Norrlandscheese kan man bara få från Umeå och norrut där restaurangerna har specialingrediensen gurkmajonnäs. Men även söderut finns produkter som går bra att beställa trots att de inte står på menyn, som GI-kyckling och Low carb-kyckling.
– Sedan finns Ultimate Cheese, som vi tog bort från menyerna men som fortfarande finns folk som vill ha den. Säger man Ultimate Cheese till personalen vet de hur man gör den.
Det enda som sätter gränserna är fantasin och om ingredienserna finns hemma. När Christoffer Bergfors var restaurangchef i Solna hade han en gäst som ville ha tre 150-gramshamburgare i ett bröd.
– Vill gästerna ha det så kan de få det.
Fakta: Lager på lager med kött
- Den restaurang som blivit mest känd för sina specialbeställningar är amerikanska In-N-Out Burger som tidigare tog emot beställningar av obegränsad storlek. 2004 införde kedjan en maxgräns på fyra lager kött och fyra lager ost efter en mycket uppmärksammad beställning på en 100x100-burgare.
- Bland de hemliga menyerna på Hackthemenu.com finns Burger King Suicide Burger, med fyra lager kött, fyra skivor ost och fyra skivor bacon och McDonalds Land, Sea and Air Burger med kött, fisk och kyckling.
(TT)