Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oleksandr Shelipovs död under de första dagarna av invasionen ledde till det första krigsbrottsåtalet i kriget. Kvar i den Ukrainska byn Chupakhivka sitter änkan Kateryna Shelipova. Foto: Reuters

Hennes man sköts till döds – nu har ryske soldaten dömts

Uppdaterad
Publicerad

Oleksandr Shelipovs död hade kunnat bli ett dödsfall bland många i kriget. Men det hans fru blev vittne till skulle bli ett historiskt krigsbrott under invasionen av Ukraina.

– Jag såg honom inte först. Men när jag gick längre ut såg jag honom ligga där, säger Kateryna Shelipova.

Plötsligt hörde hon ljudet av en bil utanför gården. Sen skott.

Strax utanför deras dörr sköts Katerynas man Oleksandr Shelipov till döds av en rysk soldat.

Ensam kvar i byn sitter nu änkan Kateryna Shelipova och även fast vardagen kommit tillbaka till byn Chupakhivka i östra Ukraina är inget sig likt. Påminnelsen om krigets fasor finns precisutanför dörren.

– Jag öppnade grinden försiktigt, tittade ut och såg han som sen dömdes med ett automatvapen.

Första krigsbrottet i domstol

Oleksandr Shelipovs död under de första dagarna av invasionen ledde till det första krigsbrottsåtalet i kriget. Den 21-åriga soldaten Vadim Shishimari dömdes nyligen till livstids fängelse förkrigsbrott, efter mordet på Oleksandr. Den ryske soldaten erkände brottet och i rättssalen bad han om förlåtelse tillKateryna.

Dödsskjutningen är en del av vad Ukraina och många västländer anser en liten del av en betydligt större bild. Ukraina har anklagat Ryssland för våld och dödande av civila under invasionen och menar att man har identifierat över 10 000 möjliga krigsbrott.

Ryssland har förnekat att man skjutit civila eller att det pågår krigsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.