Hennes självmord upprör en hel värld

Uppdaterad
Publicerad

I Kanada har 17-åriga Rehtaeh Parsons självmord väckt starka känslor. Hon blev utsatt för ett misstänkt sexuellt övergrepp. Händelsen fotograferades och bilderna spreds på nätet. Efter det satte nätmobbningen igång.

Historien om Rehtaeh Parsons handlar om ett samhälle som svek, vänner som vände ryggen, mobbning – men ytterst om en 17-åring flickas liv som inte gick att rädda. I början av april tog hon sitt liv.

– Hon ville bli hörd och hon ville att någon skulle tro på henne, men ingen gjorde det, säger hennes mamma Leah Parsons.

På en fest hösten 2011 utsattes hon för en misstänkt våldtäkt av fyra unga killar. Händelsen fotograferades och i takt med att bilderna spreds bland ungdomarna i Halifax tog mobbingen fart. På nätet cirkulerade bilderna och Rehtaeh blev kallad slyna och hora, men varken polisen eller omgivningen tog det som hände på allvar.

– Jag anser att man kunde ha gjort mer, säger Wayne Mackey, före detta mobbningpolis i delstaten Nova Scotia.

Polisens agerande, eller snarare brist på agerande, ifrågasätts också. En tidigare brottsutredning lades ner eftersom polisen ansåg att det saknades tillräckliga bevis för att ta fallet till domstol.

Uppe på högsta politiska nivå

I helgen begravdes Rehtaeh Parsons och samtidigt kom beskedet att utredningen ska återupptas. Enligt polisen har nya fakta tillkommit i fallet.

Fallet har vållat stor debatt och frågan om var samhället ska sätta gränsen diskuteras nu på högsta politiska nivå. I ett uttalande nyligen sade Kanadas premiärminister Stephen Harper att detta inte handlade om pojkstreck eller mobbing.

– Vad detta handlar om är kriminalitet, säger Harper.

”Ta inte lagen i egna händer”

Ilska, hat och krav på hämnd är känslor som nu blossat upp. I en färsk video säger sig några som påstår att de tillhör Anonymous ha identifierat två av de misstänkta gärningsmännen och man hotar att avslöja deras namn. Men både polisen, politiker och familjen manar till lugn.

– Jag uppmanar invånarna i Nova Scotia att inte ta lagen i egna händer, säger delstatens regeringschef Darrel Dexter.

Förutom i Kanada så har händelsen uppmärksammats i flera internationella medier och på Facebook har en minnesgrupp för Rehtaeh Parsons fått över 40.000 medlemmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.