En trött Hamoudi på båten.I åtta dygn utan mat och vatten drev de runt planlöst på Medelhavet. Foto: SVT/Pablo Torres

Hennes son dog på havet – allt fler libaneser försöker ta sig över Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

I två dagar höll Zeinab al-Qak sin döde son i sina armar. Sedan släppte hon taget och lät hans kropp försvinna i vågorna. Hennes son Hamoudi, och minst åtta andra personer dog under resan som skulle ta dem till Cypern. 

Resan med den lilla fiskebåten från Libanon till Cypern skulle ta 40 timmar, hade smugglaren sagt. Ombord fanns 50 libanesiska medborgare, de flesta från staden Tripoli i landets norra del.

”Vi var rädda”

Men redan tidigt gick någonting fel. Båten kom vilse, och bränslet tog slut. I åtta skräckfyllda dagar drev man på havet. Två barn dog ombord på båten, och tio vuxna män saknas efter att de försökt simma för att söka hjälp. Sju av de tio männen har återfunnits döda.  

 – Vi var rädda. Min son var hungrig och grät och sa att han vill dricka vatten. Han var så törstig men vattnet var slut, säger Zeinab al-Qak. 

Hon håller fram sin mobiltelefon med den sista bilden på sin son, Hamoudi. Den ett år och åtta månader gamla pojken ler när han hissas mot himlen. Fotot är taget på stranden strax innan familjen skulle gå ombord på båten.  

Under de senaste två veckorna har fler båtar försökt ta sig över Medelhavet från Libanon än under hela förra året. 

Tidigare reste främst syrier den här vägen, nu är en stor andel libaneser.

Explosionen och pandemin orsaker

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är den ekonomiska krisen – som förvärrats av coronapandemin och den stora explosionen i Beirut – orsaken.

Libanon och EU-landet Cypern har ett avtal om att stoppa den illegala migrationen mellan länderna. Hittills i år har 266 personer sänts tillbaka till Libanon från Cypern. 

Zeinab al-Qak berättar att familjen sålde sin lägenhet och alla möbler för att kunna betala smugglarens pris på cirka 9 000 kronor per person.

Tripoli är Libanons andra största stad. Den ekonomiska krisen i Libanon har drabbat staden hårt. Krisen var ett faktum redan före coronapandemin och har förvärrats efter den stora explosionen 

Zeinabs man Nizar Mohamed jobbar på ett kafé men säger att han inte kunnat tjäna några pengar sedan årsskiftet. 

 – Vi ville inte leva som rika. Men här har jag inte råd med mjölk och blöjor för min son. När han var sjuk kunde jag inte ta honom till sjukhus, säger Zeinab. 

 – Nu är jag tillbaka i samma lidande, men utan min son.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.