Pensioner och löner fryser inne eftersom staten inte har några pengar. Foto: TT

Het debatt om migration på toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och stundtals rivig debatt har EU:s medlemsländer enats om en gemensam fördelning av asylsökande.

Fast bara på frivillig grund.

– Vi behöver vara solidariska med frontländerna, säger EU:s permanente ordförande Donald Tusk.

Torsdagskvällens toppmöte avslutats först klockan 3 på natten till fredagen. Donald Tusk berättade på en presskonferens att ledarna enades om att 40.000 personer i nöd kommer att flyttas från Grekland och Italien till andra länder över de kommande två åren.

Renzi rasande

Deltagande i programmet blir dock frivilligt – något som enligt flera läckor från toppmötet varit ett av de stora tvisteämnena under mötet. Framför allt ska Italiens premiärminister Matteo Renzi ha rasat mot de länder som inte ville gå med på att göra fördelningen obligatorisk för alla.

– Om det här är er idé om Europa kan ni ha det för er själva. Antingen har vi solidaritet, eller också kan ni sluta att slösa bort vår tid, ska Renzi bland annat ha sagt, enligt källor inifrån mötet.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker försökte dock tona ner oenigheten.

– Om det blir frivilligt eller obligatoriskt spelar ingen roll, hävdade Juncker.

Stort motstånd

Sverige ville, i likhet med bland andra Tyskland och Österrike, att reglerna skulle vara bindande för att få effekt, men motståndet var stort från flera länder, främst i Central- och Östeuropa.

Statsminister Stefan Löfven (S) tolkade ändå uppgörelsen positivt, som något helt nytt, ett genombrott:

– Medlemsländerna säger att vi vill frivilligt bidra, säger Stefan Löfven.

Den nyckel som EU-kommissionen tidigare föreslagit, som bygger på att asylsökande ska fördelas mellan länderna efter deras ekonomiska styrka, folkmängd, arbetslöshet och tidigare mottagande, gäller inte längre. Nu ska länderna själva tala om hur många de kan ta emot. Redan i juli ska detta vara klart.

– Nästa steg blir att se till att alla länder också tar det här ansvaret i praktiken och Sverige kommer självfallet att vara pådrivande i det arbetet, säger Stefan Löfven.

Ungern vägrar

Ungern signalerade redan under mötet att landet inte kommer att ta emot några av de 40 000 asylsökande som kommit till Grekland och Italien. Storbritannien, Irland och Danmark har olika typer av undantag och behöver inte delta.

Migrationsdebatten drog ut på tiden sedan ledarna först haft en två timmar lång diskussion om situationen kring Greklands ekonomiska bekymmer. Enigheten var stor om att även fortsättningsvis låta euroländernas finansministrar avgöra frågan, på teknisk grund.

– Det finns inget behov av ytterligare ett eurotoppmöte varken i morgon eller under helgen. Eurogruppen (euroländernas finansministrar) förväntas avsluta processen vid sitt möte på lördag, sade Tusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.