Hetlevrad Hawaiivulkan i nytt utbrott

Publicerad

Tjocka rökpelare som stiger mot himlen över Stilla havet. Floder av glödande lava som strömmar ned för svarta bergssluttningar. Vulkanen Kilauea på Hawaii, den största av Hawaiiöarna, fick tidigt på måndagsmorgonen svensk tid det senaste i en lång rad utbrott.

USA:s geologiska myndighet USGS varnar för ”stora utsläpp av vulkanaska i atmosfären” och uppmanar piloter att undvika området. 

Vädermyndigheten NWS rapporterar å sin sida att vindar riskerar att transportera vulkanaskan till samhällen på öns sydvästra sida och råder invånare med andningsbesvär att vara ”extra försiktiga”. 

Kilauea är en av världens mest aktiva vulkaner och har haft regelbundna utbrott sedan 1950-talet. Vulkanen är också en populär ‒ och stundtals farlig ‒ turistattraktion.

Sommaren 2018 skadades 23 vulkanskådare när deras båt träffades av en ”lavabomb” som den hetlevrade Kilauea spottat ur sig.

Dessutom förstördes omkring 700 hem i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.