Ordern om att organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter ska förbjudas i landet kommer från president John Magufuli. Foto: TT

Hets mot homosexuella trappas upp i Tanzania

Uppdaterad
Publicerad

Medan Pridesäsongen tar vid i många av världens hörn, krymper handlingsutrymmet för hbtq-aktivister i Tanzania. Organisationer som arbetar för homosexuellas rättigheter ska gripas eller deporteras, har Tanzanias inrikesminister meddelat. I landet appliceras redan hårda lagar mot män som har sex med män – ett brott som kan ge upp till livstids fängelse.

Hjälporganisationer som ”använder mänskliga rättigheter som en fasad” för att arbeta för homosexuellas rättigheter ”måste hitta någonting bättre att göra”, meddelade landets inrikesminister Mwigulu Nchemba till den statsägda tidningen Daily News under måndagen.

Organisationer kan bli åtalade

Den nya ordern innebär att organisationer som arbetar för hbtq-rättigheter i landet kommer att få sina tillstånd att verka i Tanzania indragna, och deras anställda deporteras.

– Vi kommer att arrestera alla som är inblandade och åtala dem, sa ministern.

Han framhävde att ordern, som ska ha kommit direkt från president John Magufuli, vilar på kristen grund. Nchemba vände sig också direkt till homosexuella i landet.

– De som är intresserade av homosexualitet kan bosätta sig i länder där man accepterar sådant.

Förbjöd glidmedel: ”Uppmuntrar homosexualitet”

Straffskalan för samkönat sex mellan män sträcker sig till livstids fängelse – någon motsvarande kriminalisering av sex mellan kvinnor finns inte – men fram till nyligen har landets hbtq-personer i hög utsträckning lämnats ifred av myndigheterna.

Men det senaste året har repressionen trappats upp.

Dussintals män som anklagats för att vara homosexuella har gripits, och en stor mängd aidskliniker har stängts ned. Flera män har också tvingats genomgå analundersökningar, vilket är tänkt att bekräfta misstankarna mot dem, skriver den kenyanska tidningen Daily Nation.

Förra året införde Tanzania också ett uppmärksammat förbud mot att importera eller använda glidmedel. Anledningen, enligt den dåvarande hälsoministern Ummy Mwalimu, var att regeringen ville stoppa spridningen av HIV, och att glidmedel ”uppmuntrar homosexualitet”, skriver Independent.

Hotade publicera namn

Ämnet homosexualitet skapade het debatt på sociala medier tidigare i år, då Tanzanias hälsominister Hamisi Kigwangalla via Twitter hotade att publicera en lista på de homosexuella män som erbjuder sexuella tjänster online.

”Ni som tror att det här är ett skämt, ni har fel. Regeringen har långa armar, och kommer att diskret att gripa alla inblandade. När vi har arresterat dem kommer de att hjälpa oss att hitta fler”.

En dryg vecka senare drogs hotet dock tillbaka.

Hårda lagar mot homosexuella i Afrika

Enligt Amnesty International är samkönat sex straffbelagt i 38 av 54 afrikanska stater, varav fyra har dödsstraff i straffskalan.

Ett av dem är Nigeria, som i vissa muslimska regioner har infört lagar om att män som döms för homosexualitet ska avrättas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.