Historikern: ”Ingen tvekan om att Finland är på väg in i Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar dra ihop sig när det gäller Natofrågan för Finland – och det råder ingen tvekan om att Finland är på väg in i ett Natomedlemskap, enligt Henrik Meinander, historieprofessor vid Helsingfors universitet.

– Vad gör man när ens granne agerar på det här sättet? Det är inte acceptabelt och då måste man också vara beredd att fatta beslut, säger Henrik Meinander, historieprofessor vid Helsingfors universitet.

De historiska lärdomarna av Rysslands invasion under andra världskriget gör att Finland nu lutar mot ett medlemskap i Nato, enligt Meinander.

Tre månader in i andra världskriget invaderades Finland av Ryssland, i det som i efterhand skulle komma att kallas finska vinterkriget. De lärdomar som Finland drog då är fortfarande aktuella idag, menar Henrik Meinander.

Kan överge alliansfriheten

63 procent av befolkningen stödjer ett Nato-medlemskap, enligt en färsk undersökning.

På onsdag ska Finlands analys av det nya säkerhetspolitiska läget presenteras och under våren ska Finland ta ställning i Natofrågan. Flera finska partier har övergett sin tidigare negativa inställning och igår tog partiet Centern ställning för ett medlemskap. Mycket tyder nu på att Finland kommer att överge den politik av alliansfrihet och dialog som förts under efterkrigstiden.

I dag hotar Ryssland med vedergällning om Finland går med i försvarsalliansen Nato.

– Ryssland är och förblir vår granne. Vi har ekonomiska, kulturella och sociala intressen att bevaka. Det finns många Nato-länder som fram till nu haft ett fungerande samarbete med Ryssland, säger Henrik Meinander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.