USA:s president Donald Trump vid presentationen av det nya fredsavtalet. Foto: AFP / TT

”Historisk fredsplan” mellan Israel och Förenade arabemiraten

Uppdaterad
Publicerad

Israel och Förenade arabemiraten (UAE) har undertecknat ett fredsavtal som av USA:s president Donald Trump beskrivs som ”historiskt”. Avtalet som slöts på torsdagen har kommit till med hjälp av medling från USA och ämnar till att normalisera relationen mellan länderna.

”Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten”, skriver Donald Trump på Twitter.

Avtalet, som getts namnet Abraham-avtalet, är en produkt av utdragna förhandlingar mellan länderna. Det är det första i sitt slag sedan 1994 då ett liknande fredsavtal slöts mellan Israel och Jordanien.

Överenskommelsen mellan de två länderna hanterar bland annat det känsliga ämnet annektering och Israel förbinder sig att delvis upphöra med annekteringen av palestinskt territorium, det meddelar talespersoner från Vita huset.

”Banar ny väg för fred”

Avtalet har signerats av Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed. I ett samlat uttalande skriver de tre ledarna att de har ”kommit överens om full normalisering av relationerna mellan Israel och Förenade Arabemiraten”.

”Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis över den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna samt modet hos Förenade arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen”, fortsätter uttalandet.

Palestinsk kritik

Från palestinskt håll kommer kritik mot avtalet. Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, menar att Förenade arabemiraten genom detta ”normaliserar” Israel.

Som ett resultat av avtalet kommer delegationer från Israel och Förenade arabemiraten under de kommande veckorna att enas om avtal rörandes handel, turism, direktflyg, kommunikation och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge muslimer åtkomst till Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De både länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadörer och öppna ambassader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.