Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kim Jong-Un och Vladimir Putin träffas vid universitetet i Vladivostok. Foto: Alexander Zemlianichenko, TT

Historiskt handslag mellan Putin och Kim Jong-Un

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har nu träffat Rysslands Vladimir Putin. De två ledarna har skakat hand med varandra och inlett personliga samtal.

Kim och Putins möte äger rum i hamnstaden Vladivostok på Rysslands östkust tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid. Nordkoreanen har gjort den långa resan i sitt berömda gröna specialtåg av äldre typ. Det är den nordkoreanske ledarens första besök i Ryssland, och det sker två månader efter hans senaste möte med USA:s president Donald Trump.

Själva samtalen hålls på stadens universitet. Tv-bilder visar hur Kim Jong-Un kommer till platsen i limousin och tas emot av sin ryske kollega med sedvanlig diplomatisk artighet. Därefter slår de sig ned i varsin vit skinnfåtölj i ett konferensrum, flankerade av båda nationernas flaggor.

Foto: Sergei Ilnitsky, TT

Samtal inför pressen

Efter att ha pratat med varandra i närmare två timmar mötte de åter pressen. 

– Vi har precis haft ett väldigt meningsfullt utbyte av åsikter om frågor av gemensamt intresse, sade en till synes nöjd Kim Jong-Un.

Putin säger att han och Kim har haft en solid diskussion om situationen på den koreanska halvön och hur den kan förbättras.

Foto: Alexei Nikolsky, TT

Efter de enskilda överläggningarna vidtar bredare samtal med delegater från båda länderna.

Det officiella syftet med mötet är att finna sätt att få till handelsutbyte mellan länderna. Kims förhoppning är att hitta ett sätt att lätta på trycket från de internationella sanktionerna mot landet på grund av dess kärnvapenprogram. Mötet speglar också Rysslands ambitioner att positionera sig som en global spelare i den internationella politiken.

Foto: Alexander Zemlianichenko, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer