Fed-chefen Jerome Powell under en utfrågning tidigare i juli. Foto: Leah Millis / Reuters / TT

”Centralbanken sneglar på omvärlden”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkte, som väntat, styrräntan med 0,25%-enheter. Den första räntesänkningen i USA på över ett decennium.

Alexander Norén

Techkorrespondent

Sedan 2015 har räntan stigit i USA från nära noll till 2,5% i takt med att ekonomin stärkts sedan finanskrisen 2008 (som fick räntan att chocksänkas). Amerikansk ekonomi går bra, med positiva siffror både vad gäller arbetslöshet och tillväxt. Så egentligen behövs ingen räntesänkning, för att få skjuts på den egna ekonomin.

Men centralbanken här sneglar på omvärlden. Räntebeskedet kommer efter att Europeiska centralbanken i förra veckan flaggat för att det kan bli aktuellt att sänka styrräntan i eurozonen.

Handelskrig med Kina

Om USA inte hakar på räntetrenden nedåt, riskerar dollarn att stärkas och då tappar amerikanska företag konkurrenskraft mot omvärlden. Och så är man rädd att handelskriget med Kina ska börja få direkt negativ påverkan på amerikansk tillväxt, så man kan se dagens räntesänkning som en åtgärd i förebyggande syfte.

Det viktigaste vid räntebeskedet var hur centralbanken resonerar om framtiden. Är man på en räntebana nedåt eller var detta en engångshändelse?

Tvetydiga budskap

På räntemarknaderna syntes det på förhand att spekulanter prisat in flera sänkningar. Vid presskonferensen lämnade Fed-chefen Jerome Powell tvetydiga budskap. Beroende på vilket öra man lyssnade på tog analytiker fasta på att han antydde att det här kanske inte var den sista sänkningen, men han talade också på ett sätt som kan uppfattas som att det inte är början på en lång serie sänkningar. Penningmarknaden verkade lyssna på det senare örat och anta att omvärlden kommer sänka räntan ännu mera i framtiden, än USA. Därför stärktes dollarn mot de flesta valutor efter beskedet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.