Svenska exportföretag kan dra nytta av den amerikanska skattesänkningen, tror Svenskt Näringsliv. Foto: TT arkiv

”Historisk reform påverkar svenska företag att producera mer i USA”

Publicerad

– Donald Trumps historiska skattereform kommer inte att leda till massflykt av svenska arbetstillfällen till USA men reformen uppmuntrar svenska företag att utveckla sin verksamhet där. Det säger Claes Hammarstedt, expert på internationella skatter på Svenskt Näringsliv.

Hur vill du beskriva den amerikanska skattereformen?

– Den senaste reformen av Ronald Reagan i mitten på 80-talet tvingade hela världen att följa efter. Trump har nu drivit igenom en omfattande reform med en kraftig sänkning av bolagsskatten från 35 procent till 21 procent. Det betyder mycket för stora svenska företag som till exempel Volvo, Electrolux, Atlas Copco och Ericsson som har verksamhet i USA. 

Kommer det att innebära att svenska företag flyttar verksamhet och arbetstillfällen till USA?

– USA närmar sig nu EU:s genomsnittliga bolagsskatt – och Sveriges, som är 22 procent. Skillnaden är inte tillräckligt stor för en massflykt eller för att huvudkontoren ska flyttas till USA. Men där finns andra stora fördelar för företagen, som direktavskrivningar av maskiner och inventarier. Budskapet från Trump är att all produktion som sker i USA ska gynnas. Det ska vara förmånligare att producera där än att exportera dit.

Gynnas inte svenska exportföretag av en bättre amerikansk ekonomi med ökad köpkraft?

– USA utgör en gigantisk marknad, vilket kan vara positivt för svenska exportföretag. Men det sätter också press på den svenska regeringen att skapa ett gynnsamt företagsklimat för att behålla och få hit talangerna till våra bolag. USA:s sänkningar av marginalskatterna från 39,6 procent till 37 procent ökar konkurrensen. Våra marginalskatter på 60 procent är ett problem. Vi måste se till att vi har goda villkor för att få företag att vilja investera i Sverige, säger Claes Hammarstedt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer