”I dag ger vi det här landets invånare deras pengar tillbaka”, sa talmannen Paul Ryan inför omröstningen. Foto: TT

USA:s senat röstar ja till skattepaket

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten har röstat ja till Republikanernas förslag till skatteomläggning, en viktig seger för president Donald Trump. Nu väntar en slutgiltig omröstning i representanthuset.

”USA:s senat har just röstat igenom den största skattesänkningen i historien”, twittrar USA:s president Donald Trump.

Omröstningen efter midnatt lokal tid föregicks av många timmars debatt. Röstandet avbröts flera gånger av rop från demonstranter i salen.

Paketet har redan röstats igenom i representanthuset, med röstsiffrorna 227–203.

Foto: Skärmdump / Twitter

Måste rösta igen

Tre av lagförslagen i skattepaketet strider mot senatens budgetregler. Därför lyftes dessa ur före omröstning. Det betyder att representanthuset måste rösta igen under onsdagen, innan förslaget kan läggas på Trumps bord för underskrift.

En av hörnpelarna i skattereformen är att bolagsskatten sänks från 35 till 21 procent. Även individer får skattelättnader. Den maximala inkomstskatten sänks (från dagens 39,6 procent till 37 procent).

Representanthusets talman Paul Ryan hyllade skattepaketet i debatten inför voteringen där.

– I dag ger vi det här landets invånare deras pengar tillbaka, sade han.

Viktig för Trump

Enligt Ryan kommer en genomsnittlig familj att tjäna drygt 2.000 dollar – omkring 17.000 kronor – under 2018 på reformen.

Många bedömer att skatteomläggningen kommer att innebära ett ökat budgetunderskott, medan förespråkarna menar att det kommer att kompenseras genom en ökad tillväxt.

Republikanerna har 52 av 100 platser i senaten, och det har pågått intensiva övertalningsförsök in i det sista för att få alla att rösta ja.

LÄS MER: Det här innebär skattereformen

USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC.

Den består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd. I nuläget har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna: 52 platser i senaten och 239 i representanthuset.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källor: Representanthuset, senaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.