Den republikanske senatsledaren Mitch McConnell tillsammans med sin verksamhetschef Stephanie Muchow innan omröstningen i senaten som gav stöd för president Donald Trumps omfattande skattereform. Foto: TT

Senaten röstade ja till Trumps skatteförslag

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten har röstat ja till Republikanernas förslag till en omfattande skatteomläggning.

Förslaget har tidigare godkänts av senatens budgetutskott, och ska nu jämkas samman med det förslag som godkänts av representanthuset.

Förslaget röstades igenom med 51 röster mot 49 och innehåller bland annat kraftigt sänkta bolagsskatter och vissa skattelättnader för privatpersoner. Förändringarna, om de går igenom, innebär den största omläggningen av USA:s skattesystem sedan 80-talet. De har av president Donald Trump beskrivits som ”de största skattesänkningarna i vårt lands historia”.

”Massiva skattesänkningar”

”Vi är ett steg närmare att leverera MASSIVA skattesänkningar för arbetande familjer runt om i USA. Särskilt tack till @SenateMajLdr Mitch McConnell och ordförande @SenOrrinHatch för att ni baxat vårt lagförslag genom senaten. Ser fram emot att skriva under den slutgiltiga lagen före jul!” skriver Trump i ett inlägg på Twitter.

Demokraterna anser att förändringarna är detsamma som att ge bort pengar till företag och rika och sedan skicka notan till skattebetalarna.

Första framgången för Trump

Skulle förändringarna i skattesystemet gå igenom vore det Trumps första stora lagstiftningsframgång sedan han tillträdde som president. Först måste dock det av senaten godkända förslaget slås ihop med det som redan godkänts av representanthuset, underhuset i den amerikanska kongressen.

Nästa vecka väntas samtal mellan ledamöter i kongressens två kammare. Om de enas om ett gemensamt förslag ska det godkännas av båda instanser innan det skickas till presidenten för godkännande.

Julklapp till näringslivet

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström säger att förslaget kan bli tidernas julklapp till amerikanska näringslivet

– Det här är en delseger för Donald Trump. Om förslaget tas av representanthuset nästa vecka så är det hans första stora politiska framgång. Det kan också bli tidernas julklapp till det amerikanska näringslivet.

– Reformen kommer innebära drastiskt sänkta bolagsskatter men riskerar också öka på budgetunderskottet. Kritiker menar att förslaget är hafsigt ihopkommet, illa finansierat och gynnar de rika medan president Trump kallar det en historisk skattereform.

Fakta om USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Capitolium i huvudstaden Washington DC.

Består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd. I nuläget har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna: 52 platser i senaten och 239 i representanthuset.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år. Vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Amerikanerna hyser inte särskilt höga tankar om sina folkvalda i kongressen. 13 procent tycker att ledamöterna gör ett bra jobb medan 73,4 procent är av motsatt åsikt.

Källa: Representanthuset, senaten och Real Clear Politics

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.