13 augusti 1961. Östtyska militärer har börjat bryta upp gatsten på Friedrichstrasse för att påbörja bygget av muren. AP:s fotograf Peter Hillebrecht var på uppdrag i Berlin just denna dag då bygget drog i gång, och blev en av de första fotograferna att fånga det på bild. Foto: Peter Hillebrecht

Klassiska ögonblick 1961 – 1989

Uppdaterad
Publicerad

Se klassiska bilder från Berlinmurens uppförande 1961 till dess fall 1989.

Den 13 augusti 1961 upprättas muren mellan Öst och Väst, mitt i Berlin.

Klockan 23.30 den 9 november 1989 börjar muren rämna, strax efteråt, när det blir natt och morgon den 10 november, och dagarna därefter, tas flera historiska bilder på glädjerusiga, återförenade Öst- och Västberlinare.

FAKTA: Berlinmuren

Berlinmuren, östtysk gränsmur mellan Västberlin och Östberlin, påbörjad 13 augusti 1961 då gränsen stängdes helt.

Berlinmuren, som var 43,1 km lång, byggdes om och förstärktes flera gånger för att effektivt kunna hindra flyktingar från öst att ta sig till väst.

Den kompletterades med ytterligare en mur och med minfält, taggtråd och höga bevakningstorn mellan murarna. Inklusive den yttre ringen som omgärdade de tre västmakternas sektorer var gränsbefästningen ca 156 km lång.

Källa: Nationalencyklopedien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyskland: 25 år sedan muren föll

Mer i ämnet