Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är här för att visa vårt orubbliga stöd”, sa Biden till Zelenskyj vid dagens besök i Kiev. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Historiskt besök av president Biden

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden genomförde ett historiskt besök i Ukraina på måndagen.  På fredag är det ett år sedan Ryssland inledde sitt storskaliga anfall mot Ukraina.

– Ett år senare står Kiev kvar, och Ukraina står kvar. Demokratin står kvar, sa Biden i Kiev.

Besöket hemlighölls in i det sista.

Så sent som på söndagen sa John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, att det inte fanns planer att Biden skulle besöka Ukraina i samband med sin resa till Polen, inför den så kallade årsdagen 24 februari.

Men plötsligt dök presidenterna upp på måndagsförmiddagen i Kiev.

Nytt vapenpaket

I videor i sociala medier ses Joe Biden promenera runt i den ukrainska huvudstaden med ett stort säkerhetspådrag och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– För ett år sedan varnade jag världen för vad som skulle ske, sa Biden på den korta pressträffen i Kiev.

Nästan samtidigt som bilder började cirkulera i sociala medier publicerade Vita huset ett skriftligt uttalande av Biden.

Enligt uttalandet, kommer Biden, senare i veckan att offentliggöra ett nytt vapenpaket till Ukraina efter samtal med president Volodymyr Zelenskyj på måndagen.

Åttonde resan

Biden är den första sittande amerikanska presidenten som besöker Ukraina sedan president George W. Bush i april 2008, enligt Vita husets arkiv.

Som vice president, under Barack Obama, besökte Joe Biden regelbundet den dåvarande ukrainske presidenten Petro Poroshenko.

– På flyget hit frågade en person i min stab hur många gånger jag varit i Kiev. Jag var tvungen att tänka efter:  Det är min åttonde resa, berättar Biden.

USA:s president säger att han är på plats för att visa sitt stöd för Ukrainas oberoende och territoriella integritet.

– Det handlar även om mycket annat än Ukraina. Det handlar om demokrati, tillade Biden.

Stannade i fem timmar

Biden anlände Kiev klockan 8 på måndagsmorgonen med tåg från Polen och avreste klockan 13, lokal tid, rapporterar Reuters.

Kreml fick information om resan av Vita huset några timmar före Bidens resa till Kiev, enligt ett uttalande av den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.