Foto: TT

Hollande: Frankrike är i krig

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president François Hollande höll i dag ett historiskt framträdande inför parlamentets båda kammare i Versailles, efter terrordåden i Paris. – Terroristerna kommer aldrig att lyckas förändra Frankrikes ansikte, sade han.

– Frankrike är i krig. Minst 129 människor har dödats och många har skadats, det är en attack mot republikens värden, dess ungdom... Det Frankrike som terroristerna ville döda var det unga Frankrike. De unga under 30 år, vars enda ”fel” var att vara levande. Vi ska svara kallt mot denna ovärdiga attack som vi var mål för, inledde Hollande sitt tal inför kongressledamöterna, som i dag satt i alfabetisk ordning, istället för att vara uppdelade efter partitillhörighet.

Det här var första gången Hollande samlade till kongress i Versailles. Liknande sammanträden har bara ägt rum två gånger sedan den franska revolutionen.

– Vi är inte i ett krig mellan civilisationer, ty dessa mördare tillhör inte en civilisation, sade Hollande.

Vill ha ”unik koalition” mot IS

Presidenten hyllade räddningspersonalen och polisen som ”än en gång utförde sitt arbete på ett perfekt sätt” och tackade alla de länder runtom i världen som lyste upp monument i trikoloren, innan han meddelade att Frankrike kommer fortsätta sina insatser i Syrien.

– Vi står mot en organisation som inte skyr några medel, som det senaste året har slagit till mot Libanon, Danmark, Egypten.

Hollande efterlyste ”en unik koalition” mot Islamiska staten.

– Jag kommer därför att träffa USA:s president Obama och Rysslands president Putin för att förstärka vår styrka mot denna fiende.

Klimatmötet ska hållas som planerat

Presidenten meddelade även att det stora klimatmötet i december och regionalvalen kommer att hållas som planerat.

– Terroristerna kommer aldrig att lyckas förändra Frankrikes ansikte, att leva som vi har valt att göra, att leva fullt ut, att leva fritt. Vi måste fortsätta arbeta, att jobba, att leva. Jag vill att Frankrike förblir sig själv.

– Leve republiken, och leve Frankrike, avslutade Hollande.

Flera ledamöter grät

Efter att Hollande avslutat sitt tal bröt det samlade parlamentet spontant ut i nationalsången, Marseljäsen. Även Hollande sjöng med.

Flera av de samlade ledamöterna hade synliga tårar i ögonen.

Fakta: Det här lovade Hollande

Franska piloter kommer att fortsätta flygangreppen under de kommande veckorna och Frankrike kommer att skicka fler hangarfartyg till östa Medelhavet för att förstärka insatserna mot IS, samt ger mer stöd till dem som kämpar mot terrororganisationen.

– Det är för att skydda civilbefolkning, men också för att skydda oss, här, från främmande terrorister. Syrien har blivit den största terroristfabriken som världen någonsin har sett, sade presidenten.

Han krävde också bättre möjligheter att spåra och övervaka misstänkta terrorister som återvänder till Europa från Syrien.

– Det är svårt att säga att i fredags var det fransmän som mördade andra fransmän. Vår grundlag är vår gemensamma överenskommelse. Det är våra gemensamma regler. Den visar att vi är ett land med lagar. Den förenar oss.

Hollande vill även ha lagändringar som bland annat gör det möjligt att förbjuda misstänkta terrorister att återvända till Frankrike.

– Vi måste kunna utvisa dem som begått sådana brott, men med respekt för våra internationella åtagande. Vi måste kunna frånta en som har begått terroristhandlingar sitt franska medborgarskap, även om denne är född i Frankrike.

– Jag ber premiärministern att förbereda dessa lagändringar tillsammans med er, ärade parlamentsledamöter, sa Hollande.

Frankrike kommer att förlänga det undantagstillstånd som infördes i fredags med tre månader, meddelade Hollande, som också sa att landets yttre gränser ska stärkas, men att det är också viktigt att fortsätta ge dem som flyr från IS skydd.

– De flyktingar som flyr IS-områden flyr samma terrorister som slår till här, vi måste erbjuda dem skydd.

Frankrike och Tyskland ska gemensamt skicka förstärkning till EU:s yttre gränser och Hollande hoppas att redan mot slutet av året ha ett nytt system som gör det möjligt att spåra de terrorister som återvänder från Syrien

10.000 nya tjänster ska tillsättas inom bland annat tullen, polisen, armén och åklagarmyndigheten, för att bekämpa terrorismen. Hollande krävde att lagändringarna han föreslår ska göras snarast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.