Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är paradsäsong i Nordirland och i staden Bangor samlas unionister från olika partier för ett gemensamt valmöte. Foto: Olof Andersson/SVT

Historiskt val i Nordirland: Brexitavtalet skapar oro

Publicerad

Valet i Nordiland beskrivs som det viktigaste på flera decennier.

Det så kallade Nordirlandprotokollet i Brexitavtalet har väckt djup ilska bland pro-brittiska protestantiska unionister. Och för första gången kan nationalistpartiet Sinn Féin få flest röster.

Protokollet ska garantera att det inte blir någon hård landgräns mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland. I stället har en ny sjögräns mellan Storbritannien ock Nordirland lett till gränskontroller och störningar i handeln. Nu växer oron att missnöjet ska leda till nya våldsamheter.

Torsdag 5 maj går Nordirland till val. Nationalistpartiet Sinn Féin, som vill ha ett enat Irland, kan för första gången få flest röster. Vinner de får de utse en försteminister. Det väcker ont blod bland unionisterna som samlats för valmöte i staden Bangor.

– Den republikanska rörelsen har fått mörda och spränga folk i bitar ostraffat. De sitter i vår regering, de som skjutit och dödat, säger unionisten Gavin McCullogh, som förlorat vänner i sprängdåd.

Brexit hetaste valfrågan

Här är Brexitfrågan, den del av avtalet med EU som kallas Nordirlandprotokollet, i fokus. Avtalet har lett till gränskontroller i hamnarna för varor som kommer från övriga Storbritannien. Under valrörelsen har flera parader hållits med krav på att protokollet ska skrotas.

– Protokollet har bidragit till den ekonomiska krisen så en del av lösningen måste handla om att ta bort det, säger Jeffrey Donaldson, partiledare för DUP.

I februari avgick försteministern från unionistpartiet DUP i protest mot protokollet. Eftersom självstyret bygger på maktdelning fick också vice försteministern från Sinn Féin lämna sin post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.