Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hitler-affär upprör känslor i Indien

Publicerad

En affärsinnehavare i den indiska staden Ahmedabad har hamnat i blåsväder sedan han döpt sin nyöppnade klädaffär till – Hitler.

Ägaren Rajesh Shah hävdar bestämt att han inte förstod att namnet skulle väcka anstöt och att han var helt oförberedd på de starka reaktioner han mött.

-Vi hade skylten ”Hitler opening soon” uppe i en månad  utan att någon reagerade säger han, och hävdar att namnet inte syftar direkt på den tyske diktatorn utan på hans affärspartners farfar, som brukade kallas för Hitler.

Kritikerna låter sig inte nöja med svaret, och pekar bland annat på att firmans logotyp inkluderar ett hakkors. Hakkorset var nazisternas symbol men används också traditionellt i Indien som symbol för solen.

Inte minst har stadens judiska samfällighet reagerat.

-Hur kan någon vilja hylla en man som Hitler, som mördade miljoner människor, och detta i Mahatma Gandhis egen stad? frågar sig en av kritikerna.

Många betvivlar Rajesh Shahs försäkran att han till helt nyligen inte visste mer om Hitler än att han var ”en strikt man”, och menar att alltihop är ett cyniskt affärstrick som visar sällsynt dålig smak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer