Hitlers Mein Kampf såldes dyrt

Publicerad

Ett exemplar av Adolf Hitlers bok ”Mein Kampf” (”Min Kamp”) som ägdes av Hitler själv har sålts på auktion i USA för 20 655 dollar (motsvarande drygt 169 000 kronor), uppger auktionsfirman Alexander Historical Auctions.

Boken, inbunden rött läder, hittades i Hitlers lägenhet i München av amerikanska soldater som intog staden i slutet av andra världskriget. Elva amerikanska artilleriofficerare hade skrivit sina namn i det sålda exemplaret, under en överskrift som lyder: Från Adolf Hitlers lägenhet i München den 2 maj 1945.

Tio budgivare kämpade om boken via telefon och nätet innan den gick till en amerikansk köpare. Det förväntade slutpriset var satt till 12 000-15 000 dollar.

Miljontals exemplar av Mein Kampf trycktes i Tyskland efter att Hitler tog makten 1933. Från 1936 delades ett exemplar ut som gåva till alla nygifta par.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.