En öronring i guld som hittades tillsammans med 24 guldmynt i en liten bronskruka i ett gömställe i norra Israel. Möjligen har skatten legat gömd sedan korsriddarna invaderade området. Foto: Jack Guez/AFP

Hittad guldskatt kan ha gömts för korsriddare

Publicerad

Arkeologer har hittat en bronsbehållare med guldmynt och en öronring i guld i ett gömställe i staden Caesarea i norra Israel.
Möjligen har skatten legat gömd sedan korsriddarna invaderade området för över 900 år sedan.

Enligt Israels arkeologiska myndighet (IAA) låg den lilla bronskrukan mellan stenarna i en brunn till ett hus som är ungefär 900 år gammalt. Och enligt Peter Gendelman och Mohammed Hatar – chefer vid utgrävningen – är de 24 mynten från slutet av 1000-talet.

Därmed finns det en möjlig länk mellan skatten den mest dramatiska händelsen i Caesarea under stadens medeltida historia: Invasionen 1101 under ledning av den franske korsriddaren Balduin I, som sedan blev korsriddarkung av Jerusalem. Skrivna källor anger att de flesta av invånarna i Caesarea dödades av korsriddararmén, skriver IAA.

Sannolikt välbärgad

”Det är rimligt att anta att skattens ägare och hans familj gick under i massakern eller såldes till slaveri och därför aldrig kunde hämta sitt guld”, skriver myndigheten.

Balduin I föddes omkring 1058 och dog 1118.

Enligt IAA motsvarar ett eller två av mynten den årliga inkomsten för en bonde under den tiden. Så den som gömde skatten var sannolikt välbärgad eller höll på med handel.

Fakta: Balduin I

Visa

Balduin I föddes omkring 1058 och dog 1118, kung av Jerusalem.

Tillsammans med sin bror Gottfrid av Bouillon var Balduin en av ledarna för det första korståget. Efter att sultanatet Iznik erövrats 1097 intog Balduin först staden Tarsus i det som i dag är södra Turkiet och undsatte sedan den kristna staden Edessa (i dag Sanliurfa i södra Turkiet). När den armeniske ståthållaren där mördats inrättade sig Balduin som greve av Edessa och skapade därmed den första korsfararstaten.

Efter broderns död 1100 valdes han till kung av Jerusalem. Därefter införlivade Balduin många kuststäder med riket genom att erövra dem.

Han dog barnlös 1118 och efterträddes av sin kusin Balduin II (död 1131). Jerusalem hade under 1100-talet ytterligare tre kungar med namnet Balduin.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer