Den 13 augusti 1961 började muren byggas. Foto: Markus Schreiber/TT

Bortglömd del av Berlinmuren har upptäckts

Publicerad

En hittills okänd del av Berlinmuren har upptäckts. Fyndet presenterades på måndagen, den dag för 57 år sedan då muren började byggas.

Den 20 meter långa muren upptäcktes av en slump och är det andra fyndet av en bortglömd del av muren på kort tid. I början av året upptäcktes en 80 meter lång betongbarriär i ett skogsparti i norra Berlin.

Det nya fyndet ligger i centrala Berlin, i stadsdelen Mitte, inte långt ifrån en före detta gränsövergång vid Chausseestrasse.

Berlinmuren bestod av två murar och mellan dem låg ett minerat  ingenmansland med vakttorn, taggtråd och en patrullväg. Anläggningen var 155 kilometer lång och omgärdade Västberlin och delade staden. Den byggdes 1961 för att hindra utflyttningen från östra Tyskland till den västra delen, via Västberlin. Mer än 2,5 miljoner människor flydde till väst från 1949 tills muren byggdes 1961.

Större delen av muren revs när gränsen öppnades för snart 29 år sedan, den 9 november 1989. Några avsnitt har bevarats som minnesmärken och det finns guidade turer längs sträckningen.

Berlinmuren blev en symbol för det kalla kriget och Europas delning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer