Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den lokale FN-chefen: ”Därför har hjälpen dröjt”. Foto: SVT/Reuters

FN-chefen om sena hjälpen: ”Finns mycket tragiska skäl”

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpleveranserna till det jordskalvsdrabbade Syrien har försenats av att det funnits för få vägar in i landet. Enligt Kenn Crossley, direktör för FN:s Världslivsmedelsprogram (WFP) i Syrien, är en av anledningarna är att gränspersonalen själva drabbats.

– De har haft förståeliga prioriteringar, som att ta hand om sina egna familjer, säger han till SVT Nyheter.

Det var i måndags som Syriens president Bashar al-Assad öppnade två nya gränsövergångar mellan Turkiet och Syrien för nödvändigt bistånd från FN:s hjälporganisationer. Tidigare har bara en övergång varit öppen, något som begränsat leveranser till det skalvdrabbade landet.

Kenn Crossley, WFP:s direktör och representant i Syrien, framhåller att det länge funnits humanitär hjälp i landet men att den senaste tidens jordskalv ökat behovet – samtidigt som infrastrukturen drabbats hårt. Ett annat problem har varit brist på personal vid gränsen, enligt honom.

– Det finns alltså praktiska skäl, inte politiska skäl, till varför en del av hjälpen inte kom fram, säger han.

Anklagelser om politiskt spel

Hittills har över 40 000 människor dött efter jordskalven i Syrien och Turkiet, varav 5 800 av dem hittats i Syrien, enligt Reuters.

Enligt SVT:s Turkiets korrespondent Tomas Thorén har gränsövergångarna används som en bricka i ett politiskt spel, då regimen i Damaskus satt sig på tvären på grund av det pågående inbördeskriget i Syrien.

Hör Kenn Crossley berätta om hjälparbetet i Syrien i kippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.