Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
H&M:s hållbarhetschef Marcus Hartmann svarar kritiken om oetisk bomull som kopplas till klädkedjan. Foto: SVT, Earthsight

H&M svarar kritiken om ”fulbomull”: Upprörande uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Plagg från bland andra H&M innehåller bomull som kopplas till skogsskövling, våld och miljöförstöring. Detta trots märkningar om bra och etisk bomull, enligt organisationen Earthsights granskning.

– Vi tar det på väldigt stort allvar, säger Marcus Hartmann, hållbarhetschef H&M Nordeuropa.

H&M och Inditex, som äger bland annat Zara och Pull&Bear, brister grovt i ansvar enligt en granskning av organisationen Earthsight.

Trots att bomullen i deras plagg är certifierad med ”Better cotton” finns många etiska och miljömässiga tveksamheter, enligt Earthsight som granskat bomullsindustrin under ett års tid.

Enligt rapporten har omkring 800 000 ton icke-etisk bomull från den redan hårt ansatta Cerradosavannen i Brasilien kunnat spåras till plagg som säljs i svenska H&M- och Zara-butiker.

Över hälften av marken i Cerradon har enligt rapporten skövlats för storskaligt jordbruk. Förutom att skövlingen i sig medför omfattande klimatpåverkan, kräver bomullsplantager miljarder liter färskvatten och besprutas med stora mängder miljöfarliga bekämpningsmedel.

Lokalbefolkning vittnar om hur de och deras boskap har förts bort från sin mark och tvingats upplåta den till stora företag som tjänar stora pengar på bomullsodlingen.

Better cotton: ”Allvarlig information”

Miljömärkningen Better cotton har utrett rapportens påståenden under det senaste halvåret. De ”reagerar väldigt starkt” på vad den visar, säger Lene Staafgard, vice vd för Better cotton.

– Det är allvarlig information som kommer fram. Vi har arbetat med de här frågorna ett par år redan och har en stark ”commitment” för att komma tillrätta med det.

– Om vi ser att någon gård har brutit mot vår standard kommer vi att återkalla licensen.

Better cotton tycker att man trots detta ska kunna lita på deras märkning.

H&M: ”Väldigt upprörande”

När H&M tog del av rapportens innehåll uppmanade de Better cotton att påbörja en tredjepartsutredning, säger Marcus Hartmann, hållbarhetschef H&M Nordeuropa.

– Det naturligtvis väldigt upprörande uppgifter som kommer fram i den och vi tar det på väldigt stort allvar.

Hör H&M:s svara på kritiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.