Vatikanen. ARKIVBILD Foto: TT

Hög präst gripen i Vatikanen

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna har gripits i Vatikanen misstänkta för att ha läckt hemlig information till journalister.

En av dem, en 54-årig man, tros vara den högst rankade i katolska kyrkans centrala administration som någonsin gripits.

Han är utnämnd till monsignore, en hederstitel för särskilt förtjänta präster, och näst högste chef för Vatikanens prefektur för ekonomiska frågor. Den 33-åriga kvinnan är PR-expert.

De två satt i en kommission som påven Franciskus satte upp för att analysera administrativa och ekonomiska reformer av katolska kyrkans centrala administration, kurian. Enligt ett uttalande från Vatikanen greps de båda i helgen men Chaouqui har nu släppts sedan hon gått med på att samarbeta med utredarna.

”Allvarliga svek”

Kommissionen sattes upp 2013 och lämnade sin rapport till påven i fjol. Påven genomförde sedan vissa förändringar i administrationen.

På onsdag ska två böcker av de italienska journalisterna Gianluigi Nuzzi och Emiliano Fittipaldi släppas som enligt författarna kommer att avslöja tidigare skandaler i kyrkan. Enligt Vatikanen är böckerna ett resultat av ”allvarliga svek” mot påvens förtroende av de två gripna.

Påvens butler

Vatikanen anklagar också Nuzzi och Fittipaldi för att dra fördel av stulna dokument, något som är en ”allvarligt olaglig handling”, enligt uttalandet. Där hävdas också att sådana böcker ”genererar förvirrande och delvis tendentiösa tolkningar” och att Vatikanen kan komma att be italienska myndigheter att ta till rättsliga åtgärder mot de två författarna.

Gianluigi Nuzzi släppte 2012 boken ”Hans helighet” som byggde på läckta dokument från Paolo Gabriel, som var butler åt den förra påven Benediktus. Där ingick bland annat brev till påven som klagade på korruption inom kyrkan.

Paolo Gabriel dömdes och satt flera månader i ett fängelse i Vatikanen innan Benediktus benådade honom. Den före detta butlern jobbar nu på ett sjukhus som Vatikanen driver.

Tredje läckan i år

Läckorna från påve Franciskus kommission är den tredje som drabbar Vatikanen bara sedan i juni.

Då släppte påven en encyklika, rundskrivelse, där han uppmanade världens länder att hejda den pågående klimatuppvärmningen. Skrivelsen läckte dock före publicering.

I oktober läckte också ett privat brev ut där 13 konservativa kardinaler klagade över ett biskopsmöte om familjefrågor ut till ett italienskt magasin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.