En av reaktorerna vid Olkiluoto i Finland. Arkivbild. Foto: Antti Aimo-Koivisto/TT

Hög strålning i finländskt kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Höga nivåer av radioaktiv strålning har uppmätts i kärnkraftverket Olkiluoto 2 i västra Finland. Ingen radioaktivitet har dock läckt ut och situationen är under kontroll, enligt kärnsäkerhetsmyndigheten Stuk.

Det är oklart vad som inträffat, finländska medier skriver om ”en störning”.

Jarmo Tanhua, vd för TVO som äger kärnkraftverket, talar om en exceptionell händelse ”utan motsvarighet” – liksom landets social- och hälsominister Aino-Kaisa Pekonen.

– Det här är en betydelsefull och exceptionell händelse och vi anser att det är viktigt att sprida korrekt information om den, säger Pekonen till reportrar.

Inga människor skadade

Enligt Jarmo Tanhua fanns inga människor inne i kraftverket när ”störningen” inträffade

– Det ser ut som att felet uppstått i reaktorvattnets rengöringsfilter. Filtret ser ut att ha gått sönder och delar av dess radioaktivitet hamnat i reaktorn, säger han till Svenska Yle.

När strålningsnivån höjdes stängdes enheten automatiskt ned.

– Gränsen för ett alarm överskreds av en svängning i strålningsnivån. Det är en exceptionell händelse som inte har skett tidigare i enhetens historia, säger Jarmo Tanhua.

Dröjde för länge innan man larmade

Chefen för Stuk, Petteri Tiippana, är självkritisk och säger att det det dröjde för länge (ungefär en timme, reds anm.) innan man informerade om störningen. Samtidigt påpekar han att nedstängningen av reaktorn fungerat som den ska.

– I omgivningen har man inte uppmätt radioaktivt utsläpp i stor mån, sa Petteri Tiippana och tillade att inga skyddsåtgärder behövs i närheten av reaktorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.