Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör presskonferensen om tillslagen mot högerextremister i Tyskland. Foto: Boris Roessler/AP/TT

Högerextremister planerade statskupp i Tyskland – 25 gripna

Uppdaterad
Publicerad

Minst 25 personer har gripits vid en serie tillslag mot högerextremister på flera platser i Tyskland tidigt på onsdagen. Minst 3 000 poliser deltog i ett rikstäckande tillslag och bland de misstänka finns elitsoldater, en tidigare parlamentsledamot och en 71-årig adelsman, kallad prins Heinrich XIII.

Tillslaget beskrivs som en av de största polisaktionerna mot extremister som någonsin genomförts i landet. Razzian genomfördes tidigt under onsdagsmorgonen mot en väpnad grupp som planerade en statskupp, rapporterar public service-bolaget ARD.   

Federala åklagare uppger att polisen slog till i elva av landets 16 förbundsländer mot medlemmar i högerextrema Reichsbürger-rörelsen.

– De anses vara väldigt farliga, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick i SVT:s Morgonstudion.

En av de gripna ska vara adelsmannen som kallas prins Heinrich XIII Reuss, vars jaktslott misstänks ha använts för att planera störtandet av regeringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Europakorrespondenten Christoffer Wendick förklarar vad som hänt i Tyskland efter de rikstäckande tillslagen mot en grupp inom det högerextrema Reichsbürger-nätverket. Foto: SVT/AP

”Gjort konkreta förberedelser”  

De gripna misstänks för att ha gjort ”konkreta förberedelser att med våld tvinga sig in i det tyska parlamentet med en liten beväpnad grupp”, säger åklagarna i ett uttalande.  

22 av de gripna är tyska medborgare och de tre andra misstänks för att ha stöttat organisationen. En person greps i Kitzbühel i Österrike och en i den italienska staden Perugia. Bland de misstänkta finns enligt tyska medier också tidigare elitsoldater och den före detta förbundsdagsledamoten för högerpartiet Afd, Birgit Malsack-Winkemann.

– De vill införa en ny regering. Enligt uppgifter i tyska medier har de redan satt ihop ett slags skuggkabinett med ministrar, säger Wendick.

3000 poliser  

Minst 3 000 poliser medverkade i insatsen som slog till mot över 130 bostäder och förråd runt om i landet, enligt Der Spiegel.  

Bland annat ska byggnader som tillhört tyska militära specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK) ha genomsökts. Enheten har tidigare utretts för påstådda kopplingar till extremhögern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adelsmannen som kallas för Heinrich XIII Prins Reuss greps vid ett av de rikstäckande tillslagen mot högerextremister i Tyskland. Foto: Boris Roessler/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.