– Det vi har sett är något som inte har någon plats i en rättsstat. Vi har sett videoupptagningar av hetsjakt, av kravaller, av hat på gatorna, och det har inget med vår rättsstat att göra, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel om våldsamheterna i Chemnitz. Foto: TT

Högerextrema i tyska Chemnitz – detta har hänt

Publicerad

Väldsamma kravaller utbröt i den östtyska staden Chemnitz, efter en sammankomst med omkring långt över tusen högerextremister. Nu fördömer förbundskansler Angela Merkel söndagens och måndagens hat och våld.

Söndag 26/8 – knivdåd

Det hela började med ett knivslagsmål mellan personer av olika nationaliteter under en stadsfest i Chemnitz i söndags, då en 35-åring knivdödades och ytterligare två skadades allvarligt. Efter det dödliga dådet samlades flera hundra människor spontant för att demonstrera mot invandrares brottslighet.

Folkmassan skanderade högerextrema paroller och gick därefter till fysiskt angrepp mot personer som uppfattades som icke-tyskar, rapporterar Der Spiegel.

Måndag 27/8 – kravaller

Dagen efter greps två män, en syrisk och en irakisk medborgare, misstänkta för söndagens mord, uppger polisen för AFP.

Tusentals personer från högerextrema och främlingsfientliga grupper samlades återigen på gatorna i Chemnitz. De möttes av omkring 1 000 motdemonstranter vilket utlöste ett bråk där grupperna kastade föremål och pyroteknik mot varandra. Minst sex personer skadades.

Högerextrema bar bland annat plakat med automatvapen, medan motdemonstranter skanderade ”rättsstyre inte medborgargardsstyre”, skriver AFP.

Tisdag 28/8 – Merkel fördömer

– Det vi har sett är något som inte har någon plats i en rättsstat. Vi har sett videoupptagningar av hetsjakt, av kravaller, av hat på gatorna, och det har inget med vår rättsstat att göra, säger Angela Merkel i ett uttalande.

Enligt inrikesministern i delstaten Sachsen var det omkring 6000 högerextremister och andra personer på yttersta högerkanten som deltog i demonstrationen i Chemnitz, rapporterar TT.

Polisen i området har fått möta stark kritik för att ha underskattat antalet demonstranter. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer erbjuder polisen i Sachsen, det område där Chemnitz ligger, federal hjälp.

– Om det skulle efterfrågas kommer staten att ställa polisiärt stöd till förfogande, säger han, enligt Süddeutsche Zeitung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer