Foto: TT

FN:s generalförsamling öppnar – det här händer under veckan

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 19-25 september pågår FN:s årliga högnivåvecka. Under de kommande dagarna håller samtliga medlemsländer ett politiskt anförande inför övriga världsledare, parallellt pågår ett antal stora möten i New York. Sverige representeras av utrikesminister Margot Wallström (S) som förväntas tala på lördag.

Arbetsåret för FN:s generalförsamling kallas för session.

Den 72:a sessionen öppnade formellt redan den 12:e september. Men den så kallade allmänna debatten, som pågår i veckan, brukar räknas som det egentliga startskottet för generalförsamlingens öppnande.

Ledare från hela världen håller anförande

Under den kommande veckan ska representanter från majoriteten av FN:s medlemsländer hålla ett anförande i generalförsamlingen.

Först ut på tisdagen var Brasiliens president Michel Temer, följd av USA:s president Donald Trump – som gjorde sitt första FN-framträdande.

Under tisdagen talade även Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Frankrikes president Emmanuel Macron och Sydafrikas president Jacob Zuma bland många andra.

Parallellt pågår högnivåmöten

Parallellt med generalförsamlingens öppnande pågår dessutom ett antal högnivåmöten i New York.

Två av de på förhand mest uppmärksammade var det tematiska möte som handlade om reformationer av FN-systemet som hölls under måndagen och ytterligare ett möte som adresserar FN:s fredsbevarande insatser som hålls under onsdagen.

Sverige representeras under högnivåveckan av statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S).

LÄS MER: Trump: ”Inget annat val än att förgöra Nordkorea”

LÄS MER: Wallström om Trumps FN-kritik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer