Amerikanska krigsveteraner tittar upp mot ett C130 Air Force-plan som flyger över Sainte-Mere-Eglise i Frankrike under en ceremoni för att hedra fallskärmshoppare. Foto: AP/TT

Högtidligt firande av Dagen D

Uppdaterad
Publicerad

Krigsveteraner, kungligheter och toppolitiker hör till dem som firade 70-årsminnet av Dagen D i Frankrike.

I Normandie i Frankrike samlas tusentals människor för att högtidlighålla att det är 70 år sedan Dagen D den 6 juni.

Minnesceremonier hålls på många platser. Frankrikes president Francois Hollande är värd och inledde på morgonen med att tala vid minnesmärket i staden Caen, en stad som nästan helt bombades sönder under andra världskriget. Caen befriades först en månad efter Dagen D.

70 år efter Dagen D

USA:s president Barack Obama talade i dämpad ton vid Amerikanska kyrkogården i Colleville-sur-Mer. Himlen var klarblå, försommarträden gröna – och bakom rad efter rad av vita kors, resta för de stupade.

Obama tackade Frankrike

– I slutet av kriget, när tiotusentals befriade européer vinkade adjö till våra trupper, lovade de att ta hand om de 60.000 amerikaner som blivit kvar, fallna i kriget. En man sade: Vi ska ta hand om de fallna som om det är våra barns gravar. Och Frankrike – ni har hållit ert ord, tackade Obama.

Intill sig hade han sin franske kollega François Hollande som just anlänt från Caen.

– Jag vill denna 6 juni, 70 år efteråt, vara hos er, vara med er, för att minnas de civila uppoffringar som gjordes under slaget om Normandie, sade Hollande.

– Flyktingar gömde sig i källare, där de kunde, i hål och i kyrkor. Målet var nödvändigt, men för varje bombvåg – trots alla varningar – träffades civila och deras hus förstördes. På morgonen den 7 juni hade 3.000 civila dödats.

Många civila dödades

Totalt dödades minst 20.000 civila under det slag om Normandie som pågick ända in i september 1944. Samtidigt dödades runt 40.000 av de allierades soldater. På själva D-dagen stupade drygt 4.000 amerikaner, britter, kanadensare, fransmän och många andra på stränderna i norra Frankrike och i byarna omkring.

Flera av de krigsveteraner som fortfarande är vid liv, många av dem över 90 år, fanns på plats i dag.

– Vi står i tacksamhetsskuld till er, sade Obama till stående applåder.

– Vi finns här på jorden bara för en kort stund. Få av oss har föräldrar eller far- och morföräldrar kvar som kan berätta om vad som skedde här på D-dagen. Så vi måste berätta historierna för dem... och hålla vid liv det de var villiga att dö för.

Både Obama och Hollande närvarar i eftermiddag vid den huvudceremoni som hålls vid 14-tiden i Ouistreham, vid floden Ornes mynning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

70 år efter Dagen D

Mer i ämnet