Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s vicepresident Kamala Harris. Foto: TT

Höjda röster och splittring efter läckta HD-dokumenten

Uppdaterad
Publicerad

Många starka röster har höjts efter det läckta dokumentet från amerikanska högsta domstolen, som hotar att häva aborträtten i USA.

– Om domstolen river upp Roe mot Wade, så är det en direkt attack mot friheten, sade USA:s vicepresident Kamala Harris.

Politiker i USA har tagit ställning för och emot under tisdagen, samtidigt som USA:s president Joe Biden varnar för att om den här lagen kan nedmonteras, så kan det även hota andra lagar och grundläggande rättigheter.  

Vicepresident Kamala Harris sade att förslaget är en attack mot kvinnor.  

– Om domstolen river upp Roe mot Wade, så är det en direkt attack mot friheten, sade hon, i ett tal som var planerat sedan innan, men som kom att ändra karaktär efter dokumentet kommit fram i ljuset.

Ny lag i Oklahoma

I Oklahoma singerade guvernören Kevin Sitt under tisdagen en abortlag, som är utformad efter den kontroversiella lagen som Texas införde under 2021. Lagen förbjuder abort efter det att hjärtverksamhet noterats hos ett foster – vilket vanligtvis är ungefär sex veckor efter befruktning. Lagen utgör en av de mest restriktiva lagarna i USA.

”Jag är så stolt över den här lagen, Jag vill att Oklahoma ska bli den stat som är mest ”pro-life” i landet, eftersom jag representerar alla fyra miljoner invånare i Oklahoma som överväldigande vill skydda de ofödda”, skrev guvernören i en Tweet, efter signeringen.

Hundratals samlades

Under måndagen samlades hundratals utanför USA:s högsta domstol i Washington för att demonstrera mot den eventuella lagändringen. Även i New York demonstrerades det under tisdagen.

Nästan två tredjedelar av amerikanerna kommer att ställa sig bakom kandidater som stöttar den fria aborträtten i mellanårsvalet i november, enligt en mätning gjord på uppdrag av Reuters/Ipsos.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på videon för att se hela tidslinjen.

Flera delstater i USA har nyligen skärpt eller vill skärpa abortlagen.

Abort efter 15:e gravidveckan är förbjudet i Mississippi. Lagen ska tas upp av Högsta domstolen i juni, som låtit den gälla till dess. Får den grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än den tidigare HD-domen ”Roe mot Wade” från 1973 – vilket redan gjorts på flera håll.

I Oklahoma förbjuds i princip alla aborter, om de inte görs för att rädda en kvinnas liv, enligt en ny lag. Den som bryter mot lagen riskerar fängelse i upp till tio år och höga böter. Kvinnan som gör aborten kan inte fällas.

I Texas är abort förbjudet från sjätte veckan. Privatpersoner kan stämma någon som på något sätt hjälpt en kvinna att utföra en abort. Delstatens guvernör Greg Abbot arbetar för att det ska klassas som misshandel om föräldrar förser ett minderårigt barn med hormonbehandling.

Även Alabama, Idaho och Arizona har nyligen skärpt sina abortlagar.

Aborträtten har på olika sätt stärkts i Oregon, Colorado, Vermont, Maryland och i Washington de senaste veckorna.

Källor: NPR, AP och The New York Times

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer