Foto: Scanpix

Holmes kan utvärderas med ”sanningsserum”

Uppdaterad
Publicerad

James Holmes, som står anklagad för dödsskjutningarna på en biograf i Aurora, väntas i dag förklara om han anser sig skyldig eller inte. Om han nekar till brott måste han gå med på att utvärderas med hjälp av ”sanningsserum”, fastslog domaren i går.

Holmes står totalt inför 166 åtalspunkter efter dödsskjutningarna under en filmpremiär den 20 juli förra året.

I dag väntas han förklara om han anser sig skyldig eller inte till brottet där tolv personer dödades och flera skades.

Enligt Holmes försvarsadvokater kan han komma att förklara sig icke skyldig med anledning av sinnesjukdom.

Olagligt i Sverige

Om så skulle ske har domaren fastslagit att han måste deltaga i en narkoanalys i syfte att utvärdera hans mentala tillstånd. I en sådan intervju skulle Holmes injiceras med ett så kallat ”sanningsserum”, en drog som används för att minska hämningar och sägs få personer att lättare berätta saker de försöker dölja.

I Sverige är det olagligt att använda narkoanalys vid rättspsykiatriska undersökningar i syfte att få fram bevis i skuldfrågor.

I samband med undersökningen skulle Holmes även genomgå ett lögndetektortest.

I Colorado kan brottet han står anklagad för leda till dödsstraff. Åklagarna i fallet har ännu inte sagt om de kommer att yrka på dödstraff, men om han skulle förklaras sinnesjuk skulle det bli svårare att döma honom till döden, säger experter insatta i fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.