Nöjesstråket i Wellington fylldes av människor som ville ta del av röstningen via storbildsskärmar. Foto: ScanpixVisa alla (5)
Visa alla (5)

Nu får homosexuella gifta sig i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor firade när Nya Zeeland i dag blev det 13:de landet i världen att tillåta samkönade äktenskap.

Resultatet av röstningen blev 77 mot 44. Med de siffrorna blir Nya Zeeland det första landet i regionen att godkänna giftemål mellan homosexuella.

När resultatet stod klart efter två timmars debatt hördes jubel i Parlamentet. Åskådare reste sig upp och brast ut i en gammal nyzeeländsk kärlekssång, visar en video publicerad av Huffinton Post.

– Nu kan vi äntligen känna oss jämställda med alla andra människor, säger Tania Penafiel Bermudez till AP. Hon berättar att hon redan ser sig själv som gift med sin partner men att hon nu får ett bevis för det.

Stående ovationer i parlamentet

Louisa Wall, som lade förslaget om den nya lagen, höll under dagen flera tal som slutade i stående ovantioner.

– I dagens samhälle är meningen med äktenskapet universell – det är en deklaration av kärlek och ett åtagande till en annan människa.

”Fantastiskt att vara gay i dag”

På Wellingtons främsta nöjesstråk, Cuba street, hade gaybarer och andra nöjesställen laddat med storbildsskärmar för att kunna visa omröstningen live.

– Det känns fantastiskt att vara gay och att leva i Nya Zeeland i dag, sade 22-årige Scott Summerfield, som firade på en av barerna, till The New Zealand Herald.

Premiärministern bröt tystnaden

Det var när president Barack Obama tillkännagav sitt stöd för samkönade äktenskap som förändringens vindar började blåsa på Nya Zeeland, skriver AP.

Premiärministern John Key tvingades då uttala sig i frågan. När han sade att han inte var ”personligt emot” att homosexuella får gifta sig lade Lovisa Wall fram förslaget – ett förslag hon redan hade förberett.

– Inget kan göra mig mer stolt över att vara Nyazeeländare än att det här förslaget blivit godkänt, säger Wall till AP.

Den nya lagen träder i kraft i slutet av Augusti.

Samkönade äktenskap är nu tillåtna i:

Sverige

Argentina

Belgien

Danmark

Island

Kanada

Nederländerna

Norge

Nya Zeeland

Portugal

Spanien

Sydafrika

Uruguay

På delstatsnivå har legaliseringar ägt rum även i Brasilien och Mexiko

I USA erkänns enkönade äktenskap nu i Connecticut, District of Columbia, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire och New York. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.