Hon är äldst i Japan – firade med läsk

Uppdaterad
Publicerad

Läsk och choklad. Det är kanske inte receptet för att leva länge, men i alla fall favoritmellanmålet för kvinnan som nu blivit Japans äldsta någonsin, Kane Tanaka.

I helgen blev Tanaka 117 år och 261 dagar gammal, vilket innebär att hon nu enligt japansk statistik är den person som levt längst i landet genom tiderna.

Den tidigare rekordinnehavaren Nabi Tajima, avled i april 2018, då hon var 117 år och 260 dagar.

Barnbarnet Eiji Tanaka säger till nyhetsbyrån Kyodo att Kane Tanaka njuter av livet, även om det i dessa pandemitider är tråkigt att inte kunna träffa släkten som vanligt.

– Som familj är vi glada och stolta över detta rekord, säger 60-årige Eiji Tanaka.

Kane Tanaka har vid tidigare födelsedagar önskat sig, och fått, choklad i present. Helgens rekord firade hon enligt brittiska The Guardian med en flaska Coca-Cola, som beskrivs som hennes favoritdryck.

Rekordet kommer lägligt, lagom till helgdagen keiro no hi (ungefär ”respekt för de äldre”-dagen) på måndagen. Japan har över 80 000 medborgare som är 100 år eller äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.