Hon får rätt mot ryska ”trollfabriken”

Uppdaterad
Publicerad

Hennes jobb var att sprida propganda för Ryssland och mot väst. Hon var ett så kallat nättroll, men valde att säga upp sig och ta saken till rätten. Hon ville bevisa att nättrollen finns – i dag gav rysk domstol henne rätt.

SVT Nyheter har tidigare berättat om 34-åriga Ljudmila Savtjuk som tidigare jobbade på det företag som i flera ryska och internationella medier kallas för ”trollfabriken”.

Hennes uppgift var att skriva kommentarer i sociala medier och på olika webbsidor, till stöd för Ryssland och Putin och mot väst.

Ljudmila Savtjuk slutade redan efter två månader och valde sedan att driva en rättsprocess mot företaget i syfte att tvinga verksamheten att  lägga ner.

Bevisar att trollen finns

I dag meddelade en rysk domstol att hon tilldelats ett symboliskt skadestånd av en rubel, vilket betyder att hon i princip får får rätt mot företaget. Men de tvingas inte att stänga ner sin verksamhet. 

Savtjuk sa att hon var nöjd med domen eftersom hon tyckte att hennes syfte ändå hade uppfyllts.

”Vi har lyckats bevisa att trollen finns, och det var det som var mitt huvudmål”, sade hon utanför rättssalen.

Fått ta emot hotelser

Under rättsprocessen har hon fått ta emot många hotfulla kommentarer.

– Jag får ofta olika antydningar som till exempel frågor i stil med ”vet du att man kan bli dödad för sånt?”. Det gör mig verkligen rädd, sa hon till SVT Nyheter tidigare i augusti i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.