Tvådelad bild. Vänster: Person med rutig jacka bakifrån. Höger: Ett fönster på tegelvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här återvänder Elisabeth till gatan där allt hände. ”De stal min barndom”. Hör fler berättelser från dem som drabbades i avsnitt 2 ur SVT:s dokumentär ”Groomingskandalen – sexbrotten som skakar England”. Foto: Iván Blanco

Hon föll offer för groominggängen: ”De stal min barndom”

Uppdaterad
Publicerad

DEL 2: Under flera årtionden utsattes tusentals flickor för sexuella övergrepp i olika ”groomingnätverk” i Storbritannien.

Men det skulle dröja länge innan vad som skett kom fram i ljuset.

Varför tog det så lång tid innan det uppdagades – och hur mår de som har drabbats idag?

Här kan du se avsnitt ett och tre av ”Groomingskandalen – sexbrotten som skakar England”. I spelaren ovan ser du avsnitt två.

Det pågår en politisk kris i Storbritannien. Regeringen och lokala politiker anklagas för att mörklägga mängder av brott där män groomat och våldtagit utsatta flickor under årtionden.

Elisabeth växte upp i Rotherham i norra England, en stad som många idag förknippar med groomingskandalen. Hon våldtogs första gången när hon var 14 år.

– Det enda sättet att orka var att stänga av allt. De stal min barndom, berättar hon för SVT.

Mobbning gjorde att Elisabeth, som egentligen heter något annat, slutade gå till skolan, och hon föll offer för ett groomingnätverk. Hon hölls fången i en lägenhet och våldtogs dagligen av olika män.

– De här männen förstörde liv, och myndigheterna hjälpte dem att göra det, säger Elisabeth.

Ignorerades av polisen

Trots att polisen kom till lägenheten där övergreppen pågick agerade de inte och Elisabeth lämnades kvar. Att flickor som utnyttjades ignorerades av polis var ett återkommande mönster.

Myndigheternas bristande agerande har blivit en grogrund för anklagelser om en mörkläggning.

Men var det en mörkläggning som skedde – och vad är sant i skandalen som fortsätter skaka Storbritannien?

Se avsnitt två ur SVT:s nyhetsdokumentär ”Groomingskandalen – sexbrotten som skakar England” i videon ovan.

Här kan du se avsnitt tre, den sista delen. Här kan du se avsnitt ett.

Fakta om ”groomingskandalen” i Storbritannien

Från slutet av 80-talet och framåt uppdagades flera fall av omfattande grooming och sexuella övergrepp i olika städer i norra England.

Offren var ofta unga flickor från utsatta miljöer som groomades med alkohol och droger för att sedan utnyttjas sexuellt av olika grupper av män, ofta med pakistansk härkomst.

Oberoende utredningar har visat att både polis och socialtjänst på lokal nivå i flera fall visste om vad som pågick, men inte agerade. Vittnesmål från utredningar visar att myndigheternas passivitet delvis berodde på en oro för att anklagas för rasism.

I många av de uppmärksammade fallen hade förövarna pakistansk bakgrund, likaså av de kända förövarna i exempelvis Rotherham. Men den överväldigande majoriteten av alla sexuella övergrepp mot barn begås av vita brittiska män. Under 2023 utgjorde vita eller vita brittiska män 88 % av misstänka i CSEA (Child sexual exploatation and abuse).

Samma data visar på en överrepresentation av vita förövare, men vissa studier har visat på en överrepresentation av asiatiska och svarta förövare

I den nationella utredningen från 2022 konstateras dock att den data som finns tillgänglig gör det omöjligt att dra slutsatser om någon etnisk grupp är överrepresenterad när det kommer till sexuella övergrepp och exploatering av barn av förövare i grupp. Enligt en rapport från inrikesdepartementet är det troligtvis så att ingen enskild etnisk grupp är mer benägen än andra att begå dessa brott.

Övergreppen och myndigheternas misslyckanden har blivit en nationell skandal som lett till en polariserande politisk debatt och påståenden om mörkläggning.

Ytterligare källor: BBC, The Guardian, The Times, The Independent, Sky news

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.