Hon förlorade två av sina barn förra veckan – antibiotika saknas i krigets Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Sexbarns-mamman, Fayza Om Borhans två små barn hade smittats av den livshotande sjukdomen Difteri. Barnens liv gick inte att rädda och både sonen och dottern dog samma vecka.

Fayza Om Borhans och även hennes tre andra barn har drabbats av sjukdomen difteri och ligger på sjukhus i Jemens huvudstad, Sanaa.

Det humanitära läget i landet är mycket kritiskt och antalet difteri fall har ökat den senaste tiden, berättar chefen på sjukhuset Al-Sab'een.

– Vi har fått in 28 fall  av difteri sen i september. Många har dött av infektionen som kan drabba hjärnan, levern eller deras hjärta. Omkring 14-15 personer har dött än så länge, säger sjukhuschefen, Fayza Al-Qashy.

Sjukdomen difteri utrotades i landet 1982 men sen kriget började för fyra år sedan har sjukdomen nu börjat sprida sig i krigets Jemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.