Hon överlevde Columbinemassakern: ”Kan än i dag höra skottet som träffade mig”

Uppdaterad
Publicerad

Kacey Ruegsegger Johnson blev träffad i axeln under skolskjutningen på Columbine High School 1999, då tolv av hennes skolkamrater och en lärare dödades. Under de senaste 20 åren har hon kämpat med att hantera både fysiska och känslomässiga ärr.
– Jag är tacksam för att jag fick chansen att bli mamma. Några av mina klasskamrater berövades den möjligheten, säger hon i en intervju med AP.

På lördag är det 20 år sedan två tungt beväpnade elever genomförde en massaker på Columbine High School i staden Littleton i Colorado. Under en halvtimme sköt de ihjäl 13 personer och skadade 21, innan de tog sina egna liv.

Kacey Ruegsegger Johnson befann sig den förmiddagen i skolans bibliotek, där de flesta offren krävdes. Hon blev skjuten med ett hagelgevär och skadades i handen, armen och axeln, men kunde sedan fly. Tjugo år senare väcker det fortfarande hemska minnen.

– Jag kan än i dag höra skottet som träffade mig, säger hon i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Tvingades sluta sitt jobb

I en nyligen utgiven bok berättar Kacey Ruegsegger Johnson om vägen till ett någorlunda normalt liv efter den traumatiska händelsen. Hon har varit drabbad av posttraumatiskt stressyndrom och tvingades sluta jobba som sjuksköterska eftersom smärtorna i armen var för svåra.

Kacey Ruegsegger Johnson är numera gift och har fyra barn. Hon vill hjälpa andra som överlevt svåra trauman med sin bok och genom att föreläsa.

– Jag är tacksam för att jag fick chansen att bli mamma. Några av mina klasskamrater berövades den möjligheten, säger hon till AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer