Djurvännen Yang Xiaoyun, till höger, med två av de hundar hon räddade. Foto: TT

Hon räddade 100 hundar från att slaktas och ätas upp

Uppdaterad
Publicerad

Den 65-åriga pensionerade djurvännen Yang Xiaoyun reste över 200 mil till kinesiska staden Yulin, för att under helgens hundätarfestival kämpa för att rädda så många hundar hon kunde undan slaktkniven. Ur egen ficka har hon köpt hundra hundar, som nu kommer att få bo tillsammans med henne.

Under helgen pågick den kontroversiella hundätarfestivalen i den sydkinesiska staden Yulin, för att fira sommarsolståndet. Runt 10.000 hundar beräknas under föregående år brutalt ha slaktats och ätits tillsammans med frukten litchie. Enligt kinesisk folktro ska ätandet av hundkött hindra kyla och otur från att dröja sig kvar i kroppen.

Rapporter om de närmast tortyrliknande förhållanden för hundarna både under transporten till Yulin, och under själva festivalen, har fått djurrättsorganisationer att rikta skarp kritik mot Kina, och uppmana staden att stoppa festivalen. Enligt den Hong Kong-baserade organisationen Animals Asia, är flertalet hundar stulna husdjur.

Köpte hundar för att rädda dem undan döden

En av de som engagerade sig mest för hundarna var 65-åriga Yang Xiaoyun, en pensionerad lärarinna från Tianjin, en stad cirka 200 mil från Yulin.

Då festivalen pågick sågs hon runtom i staden, där hon köpte upp 100 hundar för över 9000 kronor – allt ur egen ficka, skriver TIME. Hundarna ska nu få bo tillsammans med henne i hennes eget hem, som ska göras om till ett djurhärbärge.

Inte olagligt att äta hundar

Ätandet av hundkött är inte olagligt i Kina, men regeringen har bett slaktare att observera rådande lagstiftning gällandes livsmedelshygien. Yulins styre har distanserat sig från festivalen, och låter meddela att de är en civiliserad stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.