Poliskvinnan sköt hans bror – fick kram i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Brandt Jeans bror blev ihjälskjuten av en polis i Dallas 2018. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i USA och klippet på det känslomässiga anförandet som Brandt Jean höll till kvinnan som dödade hans bror har spridits världen över.

Det var förra året som polisen Amber Guyger klev in i lägenheten i Dallas och såg en man sitta på soffan. Instinktivt tog hon upp sitt tjänstevapen, och sköt mot mannen som hon trodde brutit sig in i hennes lägenhet.

Botham Jean, en svart 26-årig man, dog i vad Guyger trodde var hennes lägenhet. Men det visade sig att hon haft fel.

Hon hade gått in i fel lägenhet och skjutit Botham Jean i hans egen soffa.

Nu har hon dömts till tio års fängelse.

Delade rasistiska åsikter på sociala medier

Amber Guyger är den första polis som döms i Dallas sedan 1973, och fallet har väckt stor uppmärksamhet. Enligt NBC News hade hon delat rasistiska åsikter på sociala medier vilket igen har blossat upp debatten om polisvåld mot rasifierade personer i USA.

Åklagare hade yrkat på 28 års fängelse – en symbolisk siffra då Botham Jean skulle ha firat sin 28e födelsedag veckan innan rättegången tog slut. När beskedet om det tioåriga fängelsestraffet kom höll Botham Jeans bror ett känslomässigt och oväntat anförande.

– Det bästa vore om du gav ditt liv åt Jesus, sa Brandt Jean i rätten.

I klippet ovan kan du se när han förlåter polisen som sköt hans bror till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.